Gaddafi, en una entrevista a la televisió líbia
Gaddafi, en una entrevista a la televisió líbia
Trípoli

Gaddafi ofereix un alto el foc a les forces internacionals per negociar, però insisteix que no se'n va

El líder libi, Moammar al-Gaddafi, torna a aparèixer a la televisió del país. Amb el seu habitual to desafiador, el coronel ha assegurat que ningú el forçarà a marxar. Ofereix, però, un alto el foc a l'OTAN i demana a les forces internacionals que s'asseguin a negociar. Gaddafi fins i tot es compromet a revisar els contractes del petroli si això és el que vol l'aliança internacional. Després del discurs, la televisió líbia ha assegurat que l'Aliança Atlàntica ha efectuat diversos raids aeris molt a prop de l'edifici en el moment en què se suposa que hi havia Gaddafi, tot i que l'emissió del discurs ha estat en diferit.

Actualitzat
Gaddafi reapareix a la televisió estatal líbia amb el paper ben après. El líder libi ha reiterat els tres eixos del seu discurs des de l'inici de l'atac internacional: alto el foc, negociació i no deixar el país.

El coronel afirma que ningú li pot demanar que no lluiti pel seu país i alerta que no pensa anar-se'n. Afirma: "O la llibertat o la mort. Cap rendició. Cap por". Tot i això, ofereix negociacions a l'OTAN per posar fi a l'ofensiva al país. Gaddafi assegura que "la porta de la pau és oberta" i fins i tot vol pactar "amb aquells que bombardegen el país".

El líder libi afegeix que encara està disposat a un alto el foc. Diu que Líbia "ha estat preparada fins ara per entrar en un alto el foc" però que "l'alto el foc no pot ser d'una sola part". Gaddafi acusa l'OTAN de no aturar els seus atacs i insta els rebels a abandonar les armes perquè, segons ell, els libis no haurien de barallar-se entre ells perquè són "una família".

En el discurs, pronunciat en ocasió del centenari d'una batalla lliurada contra les forces italianes, Gaddafi ha retret a Itàlia que hagi agredit el seu país, segons el text difós per l'agència oficial de notícies Jana. "On és el meu amic Berlusconi?, on és el Parlament italià?", es pregunta el coronel.

Gaddafi assegura que si el petroli és el motiu de l'agressió occidental, no hauria de ser un problema. Per això, afirma: "Signarem contractes amb les seves empreses, no necessitem una guerra per això".

En la línia del discurs del seu pare, Saif al-Islam al-Gaddafi ha advertit que Líbia no es rendirà encara que els bombardejos durin quaranta anys.

Tensió amb Tunísia

Hores abans del discurs televisat, el govern tunisià s'ha queixat formalment davant el règim libi de les incursions en el seu territori de l'exèrcit de Moammar al-Gaddafi. Les tropes de Gaddafi, que han entrat en territori tunisià perseguint rebels, s'haurien arribat a enfrontar amb soldats tunisians a la ciutat fronterera de Dehiba.

Sobre aquest incident, Gaddafi assegura que "els libis són lliures d'estendre la guerra fins al territori de l'enemic, tenen la raó i jo no puc imposar un veto si aquesta és la seva decisió; ells són lliures de defensar-se".

Mentrestant l'OTAN ha informat que ha interceptat vaixells amb suposats efectius de les forces gaddafistes que col·locaven mines marines al port de Misrata. La televisió estatal líbia ha dit que atacarà qualsevol nau que s'acosti al port.

D'altra banda, l'ambaixadora dels Estats Units a l'ONU, Susan Rice, ha assegurat que alts comandaments de l'exèrcit de Gaddafi han distribuït Viagra entre els seus soldats perquè violin dones. Una denúncia sense proves, a porta tancada al Consell de Seguretat, filtrada per un diplomàtic present a la reunió.
Anar al contingut