Rabat

Milers de marroquins reclamen reformes polítiques que redueixin les atribucions i el poder del rei

Milers de persones han sortit als carrers de forma pacífica en diverses ciutats marroquines, entre elles la capital, Rabat, per demanar millores democràtiques. Consideren insuficients les reformes constitucionals anunciades pel rei el mes passat. Aquesta és la tercera jornada de protestes que convoca l'anomenat Moviment 20 de Febrer, amb referència a la data en què es va organitzar la primera gran mobilització. Les principals demandes són limitar els poders polítics del rei Mohamed VI, que ara té totes les prerrogatives, lluitar contra la corrupció i fomentar la independència judicial.

Actualitzat
La promesa del rei Mohamed VI que reformarà la constitució no ha servit perquè el Moviment 20 de Febrer desconvoqués les manifestacions d'aquest diumenge a tot el país. Ha estat el dia menys concorregut, només unes 5.000 persones a Rabat, dels tres dies de protestes que hi ha hagut al Marroc en els últims tres mesos. Però s'ha vist que l'oposició al règim aconsegueix agrupar sectors ben diferents, des de moviments d'esquerra fins a salafistes radicals, tots favorables a la modificació de la constitució.

Des que van començar les mobilitzacions, la monarquia ha fet alguns gestos per acontentar la població. Al març, el rei va anunciar mesures per reforçar la separació de poders i impulsar una reforma constitucional. A mitjans d'aquest mes, va alliberar prop d'un centenar de presos polítics, sobretot islamistes i saharauis.

La veu del poble

Per saber quins són aquests canvis constitucionals que vol l'oposició, sobretot el jovent, dos joves enginyers informàtics, tots dos marroquins extreballadors de Microsoft, han creat un blog on tothom pot opinar. Reforme.ma permet a qualsevol que vulgui votar si està a favor o en contra dels articles de la Constitució del Marroc. Unes 450.000 persones hi han votat i unes 10.000 hi han escrit la seva opinió.

Els dos creadors de la pàgina són en Tarik, que viu a Tànger, i en Mehdi, que viu a Seattle, als Estats Units. En Tarik ha estat citat davant de la comissió que ha creat el rei Mohamed VI perquè estudiï uns possibles canvis a la Constitució. Els portarà les 10.000 opinions dels internautes, un 80% dels quals han votat a favor de retallar els poders del monarca.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut