Brussel·les

Brussel·les examinarà amb la "màxima celeritat" la petició de rescat de Portugal

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha assegurat que la UE es mirarà amb la "màxima celeritat" la petició de rescat que va fer ahir a la nit Portugal. Precisament, els ministres d'Economia de la UE començaran a parlar de l'ajuda portuguesa en una reunió ja prevista a Budapest, que arrencarà aquesta nit amb un sopar. El tercer país de la zona euro, després d'Irlanda i Grècia, que demana ajuda necessita més de 75.000 milions d'euros.

Actualitzat
La CE ha reaccionat de pressa. En un comunicat, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha dit que la Unió Europea respondrà amb la "màxima celeritat" a la petició de rescat presentada ahir per Portugal per fer front a la crisi de deute. El rescat se situaria al voltant dels 75.000 milions d'euros, dels quals la Unió Europea i el Banc Central Europeu n'aportarien 50.000 i el Fons Monetari Internacional 25.000.

Ara, Portugal haurà de posar en marxa un programa de consolidació fiscal i retallades pressupostàries pactat amb la Comissió Europea, molt més exigent que el programa que fa dues setmanes va rebutjar el Parlament portuguès, fet que va forçar la convocatòria d'eleccions.

La petició arriba just el dia en què Portugal havia aconseguit col·locar als mercats mil milions d'euros de deute públic, però pagant uns interessos superiors al 5%. Aquest elevat preu i el venciment de 9.500 milions d'euros de deute al juny han portat al primer ministre portuguès, José Sócrates, a fer el pas. El rescat de Portugal estarà aquest divendres a la taula a la reunió dels ministres d'Economia i Finances dels 27 que es farà a Budapest, a Hongria.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut