Un mosso d'esquadra subjecta un dels llançadors antidisturbis. (Foto: ACN)
Un mosso d'esquadra subjecta un dels llançadors antidisturbis. (Foto: ACN)
Barcelona

Els agents antidisturbis podran disparar directament "a l'esvalotador violent que crema, trenca o llança objectes"

Els nous llançadors dels agents antidisturbis es podran disparar a una distància variable en funció de la càrrega de munició, que serà regulada segons la persona o l'objectiu a abatre. Ara bé, l'ús no serà indiscriminat. Els projectils hauran d'impactar a la part inferior del cos, cuixes i cames, segons ha confirmat el cap de la Comissaria General de Recursos Operatius, Sergi Pla. Es tracta d'una de les novetats incloses en el reglament d'actuació de la policia en la dissolució de manifestacions, que s'ha hagut de modificar per incorporar l'ús d'aquestes armes. Els antidisturbis també poden utilitzar pilotes de cautxú, fumífers, lacrimògens i aigua a pressió.

Actualitzat
L'objectiu dels Mossos d'Esquadra és que l'ús dels llançadors ajudi a forçar els manifestants a cessar la violència. La policia catalana ha adquirit munició de dos tipus, per utilitzar segons convingui en cada ocasió en funció de les persones violentes que s'hagin d'abatre. Un tipus de munició es pot fer servir a una distància d'entre 1 i 50 metres i un altre tipus, entre 20 i 80 metres.

L'objectiu, segons el comissari Pla, és disparar directament "a l'esvalotador violent que crema, trenca o llança objectes, per tal de neutralitzar-lo i, si les circumstàncies ho permeten, detenir-lo". El llançador s'utilitzarà com a arma complementària en les càrregues que la policia faci amb els seus efectius.

Fumífers, lacrimògens, cautxú i aigua a pressió com a última opció

A banda del nou llançador, els mossos poden continuar aplicant més tècniques antidisturbis. Per exemple, si la manifestació violenta persisteix, poden recórrer a les pilotes de cautxú com a última opció. Aquest és un sistema efectiu per dissoldre manifestacions violentes, perquè com que les pilotes disparades per les escopetes tenen una trajectòria aleatòria i imprevisible, els manifestants no saben si els impactaran, i corren per evitar-les.

El Departament d'Interior ha descartat en diverses ocasions l'ús de pots de fumífers i lacrimògens però, tot i que no s'han hagut de fer servir mai, els antidisturbis dels Mossos estan preparats per disparar-ne si es produís un cas de "violència extrema i indiscriminada", és a dir en casos molt crítics, ja que aquests gasos són perillosos i poden provocar "problemes respiratoris greus".

Finalment, els Mossos tenen un camió que llança aigua a pressió i que no s'ha arribat a utilitzar mai en la dissolució de cap manifestació, ja que en altres indrets amb el mateix procediment "s'han atropellat persones i s'han perdut ulls".
Anar al contingut