Un expert nuclear de Greenpeace avalua els nivells de radiació al voltant de Fukushima. (Foto: EFE)
Les autoritats han anunciat que aixecaran les restriccions de venda de productes frescos. (Foto: EFE)
Fukushima

Evacuen el reactor 2 de Fukushima per nivells de radiació deu milions de vegades per sobre del normal

Alarma a Fukushima. L'empresa que gestiona la central ha detectat radiació que supera en deu milions de cops el límit normal a l'aigua del reactor número 2 de la planta nuclear. S'ha decidit evacuar-ne tots els treballadors per prevenir-los de la contaminació. Encara no se sap per què és tan elevada, però es podria confirmar la sospita que el vas estigui esquerdat o que hi hagi conductes fets malbé. Fora de la central, la radiació també augmenta a l'aigua del mar. En poques hores ha passat de multiplicar per 840 el límit raonable a fer-ho per 1.250, i ara, per 1.850.

Actualitzat
La tensió a Fukushima passa del reactor 3 al 2. El primer és el més tocat i el que dóna més problemes, però uns nivells de radioactivitat inusualment alts al reactor 2 li han restat protagonisme. En el segon reactor s'han detectat mostres de radiació deu milions de vegades per sobre del límit raonable.

L'empresa que gestiona la planta, Tepco, ha decidit evacuar els treballadors del reactor 2 després de constatar la contaminació de l'aigua de l'edifici de la turbina.

El dubte és per què s'estan donant aquests nivells de radiació tan alts. S'especula que podria ser la conseqüència de danys en el vas que conté el reactor o de fuites en els conductes, tot i que no hi ha cap font oficial que ho confirmi.

Aquests danys serien també l'explicació del perquè s'ha detectat a l'aigua del mar, prop de la central, una concentració de iode radioactiu gairebé dues mil vegades per sobre del normal. En poques hores el límit ha passat de ser 840 vegades per sobre a ser-ne 1.850 cops, segons les dades de l'Agència de Seguretat Nuclear del Japó.

Les autoritats asseguren que, fora dels límits d'evacuació a la zona de Fukushima, els nivells de radiació són normals. En cas del mar, a 30 quilòmetres de la central, les partícules radioactives s'han dispersat i ja no presenten nivells de concentració perillosos. Les autoritats intenten tranquil·litzar la població, però creix la preocupació internacional per les exportacions de peix.
Anar al contingut