Barcelona

Els agents socials i el govern renoven el pacte estratègic per reforçar l'economia catalana

Generalitat, patronal i sindicats han renovat el pacte estratègic per reforçar l'economia catalana amb un pla de 102 mesures i 7.000 milions d'euros. Les negociacions en aquest cas han estat més llargues del previst i el pla s'aprova amb un retard de sis mesos. L'Acord Estratègic de l'Economia Catalana s'ha signat en un acte al Palau de la Generalitat amb els representants de les patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime; dels sindicats CCOO i UGT de Catalunya, i del govern.

Actualitzat

Són els mateixos actors que van signar l'anterior Acord Estratègic, però aquesta vegada han estat més ambiciosos. Les mesures que han pres són estructurals i busquen resultats a mitjà i llarg termini. 

Entre les 102 mesures aprovades, s'ha posat l'accent en la formació de les persones. Així, es destinen 1.000 milions d'euros per reduir el fracàs escolar cinc punts d'aquí al 2011 i per potenciar i millorar el nivell d'anglès. A més, es reforma la Formació Professional, amb l'objectiu de millorar-ne la qualitat i incrementar-ne en un 40% l'alumnat, de manera que es pugui donar resposta a la falta d'oferta d'aquests professionals que hi ha al mercat laboral.

Les infraestructures també ocupen una part central de l'acord. En els pròxims quatre anys, s'executaran 334 quilòmetres d'autovia, i es pretén duplicar el nombre de vols intercontinentals que sortiran des del Prat.

L'acord estratègic, a més, ha propiciat que en recerca i desenvolupament s'inverteixin 1.100 milions d'euros en quatre anys, cosa que suposa passar de 250 milions d'euros anuals a gairebé 400.

Anar al contingut