Tòquio

Tornen a evacuar Fukushima per l'alta radiació i fum negre al reactor 3

El personal de la central nuclear de Fukushima ha tornat a ser desallotjat aquest dimecres pels nivells de radiació i per l'aparició d'una columna de fum negre sobre el reactor 3, un dels més afectats per les recents explosions. Un espès fum negre ha començat a pujar des del malmès reactor 3 de la planta cap a les 16.30 hora local sense que se'n coneguin les causes, segons ha indicat l'empresa propietària de la planta. Aquest és el segon cop en dos dies que una columna de fum negre es fa visible sobre el reactor 3.

Actualitzat
L'aparició de fum negre al reactor número 3 ha tornat a forçar l'evacuació de part del personal que treballa a la central de Fukushima, segons ha anunciat la companyia que opera a la planta, Tokyo Electric Power (TEPCO). De fet, les últimes hores ja s'havien desallotjat operaris pels alts índexs de radioactivitat.

Un portaveu de l'agència de seguretat nuclear i industrial japonesa ha explicat que "tot i que la temperatura i la pressió són una mica més altes això no vol dir necessàriament que hi hagi anomalies". Segons ha afirmat, per ara a Fukushima "no hi ha necessitat de pànic, però si continua pujant sí que hi ha risc que assoleixi nivells perillosos".

D'altra banda, el govern japonès ha endurit les restriccions per evitar que aliments contaminats amb radiació arribin a la població. Després que han prohibit la distribució d'onze vegetals més, ara les autoritats alerten que l'aigua de l'aixeta de Tòquio conté massa radiació per als nadons. Als Estats Units també han tancat les importacions provinents de les zones afectades del Japó.

400 vegades més radiació del normal

El Ministeri de Ciència nipó ha informat que els nivells de radioactivitat detectats en un radi de 40 quilòmetres al voltant de la central de Fukushima són 400 vegades superiors als habituals.

Les autoritats han detectat 43.000 becquerels de iode radioactiu i 4.700 de cesi radioactiu a només cinc centímetres de profunditat a terra, a 40 quilòmetres de la planta en direcció oest-nord-oest, segons ha informat la televisió estatal NHK. Això suposa uns nivells de iode i cesi radioactius entre 430 i 470 vegades els límits de radiació, respectivament.

Per això, els residents als voltants de la central podrien estar exposats al llarg d'un any a una radiació quatre vegades superior a l'establerta legalment. Tot i això, ha descartat que la situació actual suposi un risc per a la salut humana de forma immediata.

L'últim balanç de víctimes és de 9.400 morts i 14.000 desapareguts.



VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut