Fukushima

Detecten aliments contaminats produïts a Fukushima i alerten de nivells de radiació a l'aigua

Les autoritats nipones informen que han detectat nivells anormalment alts de radiació a la llet i els espinacs a les prefectures de Fukushima i Ibaraki. El govern japonès estudia paralitzar la venda d'aquests productes frescos produïts a la zona de la central. L'agència japonesa Kyodo informa que també s'haurien trobat traces de cesi i iode radioactiu a l'aigua de l'aixeta de Tòquio i d'altres ciutats. El nivell de la radiació, però, no és perillós per al consum. Mentrestant, a Fukushima s'ha aconseguit que la situació, de moment, no empitjori. Els tècnics de la central treballen per aconseguir restablir l'electricitat en quatre dels sis reactors del centre.

Actualitzat
El portaveu del govern japonès, l'incombustible Yukio Edano, ha comparegut per enèsima vegada davant dels mitjans per explicar la situació d'alerta nuclear al país. Les últimes notícies són positives pel que fa a la central de Fukushima. En canvi, són alarmants pel que fa als nivells de radiació.

Edano ha explicat que han detectat nivells anormalment alts de radioactivitat a la llet i els espinacs a les prefectures de Fukushima i Ibaraki, properes a la central nuclear accidentada. Des del primer dia, de fet, les autoritats recomanen no menjar aliments dels horts d'aquestes zones sensibles. Ara, el govern japonès estudia prohibir la distribució dels productes frescos, com la llet i algunes hortalisses, que es produeixen a la prefectura de Fukushima.

Segons l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), els nivells de radiació detectats en el menjar poden suposar riscos per a la salut humana a curt termini.

El Ministeri de Sanitat japonès vol deixar clar quins productes poden ser perillosos i quins no. L'objectiu és que el consum sigui segur i que no s'escampin rumors falsos sobre altres aliments fora de perill, com el peix. Aquest producte no té problemes de moment, però la por de la contaminació fa que les vendes hagin baixat molt.

Aigua amb iode i cesi radioactiu

La radiació ha arribat també a l'aigua. L'agència de notícies japonesa Kyodo informa, citant fonts governamentals, que s'han detectat traces de cesi i iode radioactiu a l'aigua de l'aixeta a Tòquio i cinc prefectures més. Els nivells de radiació, però, són baixos i no comporten perill.

Esperant l'electricitat

A la central sembla que la situació podria millorar. Els tècnics de la planta podrien aconseguir restablir l'electricitat en quatre dels sis reactors del centre. Això permetria recuperar la refrigeració per evitar la temuda fusió dels nuclis i l'alliberament de radiació a l'atmosfera. Tanmateix, el govern japonès ha reconegut que l'accident de la central és més greu del que va dir al principi.

Pel que fa a les víctimes, les autoritats del Japó han elevat a més de 7.000 el nombre de morts pel terratrèmol i el tsunami. A més, encara hi ha 11.000 persones desaparegudes, segons l'últim balanç del govern.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut