Japó

El Japó emmudeix una setmana després del sisme que ja ha causat gairebé 7.000 morts i 17.000 desapareguts

El Japó s'ha paralitzat, durant un minut, a quarts de set del matí, hora catalana. Era el moment en què es complia una setmana del potent terratrèmol i del devastador tsunami que va venir després. L'últim balanç de víctimes és de 7.000 morts i hi ha més de 17.000 desapareguts. El veritable drama humà de fa tot just una setmana se situa al nord-est de l'illa de Honshu, la més gran de l'arxipèlag. Els centenars de milers de persones que s'han quedat sense casa viuen amb estoïcisme la mancança d'aliments, d'aigua potable i les restriccions d'electricitat. Tot plegat en un país que viu pendent també de l'alarma nuclear que s'ha sumat a la catàstrofe natural.

Actualitzat
El govern ha reobert rutes de tren i ha reconstruït, a una velocitat rècord, algunes carreteres per fer arribar l'ajuda, però encara no ha arribat a tothom. La baixada de les temperatures a la zona ha endurit la situació.

En el balanç diari que fa la policia, s'ha apujat fins a gairebé 7.000 el nombre de morts. També s'ha revisat a l'alça el nombre de desapareguts, que són prop de 17.000. Tot i la devastació, el primer ministre, en un intens discurs a la nació, ha dit que el país se'n sortirà.

I just una setmana després del terratrèmol i el tsunami, la central nuclear de Fukushima encara centra l'atenció de totes les mirades. El Japó ha elevat aquest divendres un grau el nivell de gravetat de l'accident nuclear de la planta, on continuen els intents de subministrar energia elèctrica mitjançant cables externs i refredar els reactors amb arriscades operacions des de camions cisterna. Les autoritats insisteixen que malgrat això la situació no empitjora.

En alerta també l'economia

L'economia japonesa també es mira amb preocupació. En una acció conjunta amb els seus socis del G7, el país ha acordat intervenir el ien per primera vegada en més de 10 anys. Una divisa massa forta podia perjudicar encara més l'economia, ja prou malmesa per la catàstrofe.

La frenada a la producció a diversos sectors ha estat molt brusca. Una paràlisi que ara amenaça d'encomanar-se més enllà de l'arxipèlag. Es dóna per fet que la falta de components fabricats al Japó trastocarà els plans de factories catalanes, ja sigui en l'automoció o en l'electrònica. El nivell d'afectació dependrà de l'estoc de cadascú.

La reconstrucció del país implicarà també recuperar milions de iens que ara mateix estan invertits en altres països. Algunes empreses que tenien despeses previstes ja les han congelat, i, allà on hi ha més presència de capital japonès, els governs miren amb recel el que pot passar.



VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut