Imatge d'arxiu d'una multitud de rebels libis a Tubruq. (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'una multitud de rebels libis a Tubruq. (Foto: Reuters)
Trípoli

Gaddafi anuncia l'alto el foc immediat de les seves operacions militars davant l'amenaça d'atac de l'OTAN

El ministre d'Afers Estrangers de Líbia ha anunciat un alto el foc immediat de totes les seves operacions militars. La decisió l'ha justificada per protegir els civils el país. Aquesta seria la resposta del règim libi a la resolució aprovada aquesta nit per l'ONU, que obre la porta a una intervenció militar imminent a Líbia. L'OTAN, reunida aquest matí, ja ha anunciat que està disposada a actuar si és necessari, si hi ha un suport regional ferm i si hi ha una base legal clara. L'anunci arriba hores després que les tropes de Gaddafi han bombardejat amb contundència la tercera ciutat de Líbia, Misrata, l'únic gran bastió que els queda als rebels a l'oest del país. Segons la cadena de televisió Al-Arabiya, hi hauria, de moment, 4 morts i uns 70 ferits. Per la seva banda, el fill del líder libi havia assegurat que encerclarien Bengasi, a l'est i feu dels rebels, però que no hi entrarien.

Actualitzat
Líbia ha declarat un alto el foc immediat després que la resolució de les Nacions Unides ha autoritzat l'ús de la força a Líbia. El ministre d'Afers Estrangers libi, Musa Kusa, en una conferència de premsa a Trípoli, ha anunciat la decisió, que ha justificat per protegir els civils. Tot plegat quan les potències occidentals ja preparaven una intervenció militar imminent a Líbia. Després de setmanes de converses, avisos i amenaces sobre el règim libi, ara és el torn del desplegament militar.

Els representants dels 28 països membres de l'OTAN estudien com es tradueix sobre el terreny la resolució de l'ONU. L'Aliança Atlàntica està reunida per prendre una iniciativa conjunta. La decisió, però, ja està força avançada. El procés ha començat per via telefònica entre els tres països que estan cridats a dirigir la intervenció: els Estats Units, el Regne Unit i França. Els seus líders, Barack Obama, Nicolas Sarkozy i David Cameron, han parlat per telèfon per definir l'estratègia per doblegar Gaddafi.

Itàlia ha dit que cedeix les seves bases, que són a pocs minuts de Líbia, perquè els avions britànics, americans i francesos, amb el suport de la Sisena Flota dels Estats Units, puguin aplicar el control de la zona d'exclusió aèria. Espanya també ha posat a disposició de l'OTAN les bases militars de Rota i Morón, així com mitjans navals i aeris.

El Canadà enviarà sis caces, que també utilitzaran una base italiana. I tant el Regne Unit com els Estats Units tenen efectius mobilitzats a altres punts del Mediterrani.

França ha avançat que l'operació militar podria arribar en poques hores. El govern francès, principal avalador dels rebels, intenta encapçalar la mobilització internacional, que ultima els preparatius per protegir el poble libi del seu líder.

Diversos països europeus, com Noruega o Dinamarca, ja han mobilitzat les seves forces per posar en pràctica la resolució.

L'ONU mou fitxa

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha donat llum verda a la resolució presentada pel Líban, França i el Regne Unit, i que preveu establir una zona d'exclusió aèria sobre Líbia i també adoptar totes les mesures necessàries per protegir els civils.

El text, amb 10 vots a favor i 5 abstencions, imposa una zona d'exclusió aèria i l'ús de la força per protegir els civils, a més de sancions i embargaments. Això significa que es poden emprendre accions militars selectives sobre Líbia. Per tant, es poden bombardejar posicions que siguin una amenaça pels civils.

La resolució també estableix un bloqueig sobre el Banc Central de Líbia i sobre la principal companyia petrolera. Gaddafi i els seus familiars no podran sortir del país.

Prudència incendiària del règim

La decisió ha frenat l'ambició de Gaddafi de conquerir Bengasi. La diplomàcia líbia es mostra disposada a negociar un alto el foc, però reclama un interlocutor.

Aquesta prudència contrasta amb el to de les declaracions. El viceministre d'Afers Estrangers, Khaled Kaaim, ha acusat les potències estrangeres de voler desestabilitzar i dividir el país. El fill de Gaddafi ha anat més enllà i ha assegurat que no temen una intervenció. Tot i això, el país ha tancat l'espai aeri en previsió d'un atac.

Milers d'opositors han sortit als carrers de Bengasi per mostrar l'eufòria per la decisió de l'ONU.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut