Tòquio

Confirmen una fuita radioactiva a Fukushima arran de la tercera explosió i incendi

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica ha confirmat que hi ha hagut una fuita radioactiva a Fukushima I. La fuita l'ha provocada l'incendi al reactor 4, ja extingit, que s'ha originat per la tercera explosió d'aquesta matinada al reactor 2 de la nuclear. Tot i la fuita, el govern nipó manté el nivell 4 d'alerta, però França l'ha situat al 6 d'una escala que en té 7. De totes maneres, les autoritats han fet marxar la majoria de treballadors de la central i han demanat a les persones que viuen entre 20 i 30 quilòmetres de la nuclear que es confinin a casa. A la costa de Fukushima hi ha hagut una altra rèplica de 6,3 graus i al sud-est una altra de 6 graus que s'ha sentit a la capital. El nivell de radioactivitat a Tòquio és lleugerament superior a l'habitual però el govern municipal diu que no hi ha perill.

Actualitzat
  • ANÀLISI
  • Dani Madrid, periodista de TVC i especialista en política asiàtica
    Per Dani Madrid, periodista de TVC i especialista en política asiàtica
L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica ha confirmat l'alliberament d'elements radioactius a l'atmosfera a la planta japonesa de Fukushima. L'organisme de l'ONU, que cita informació de les autoritats nipones, afirma que la fuita s'ha originat per l'incendi que s'ha declarat en un dipòsit de combustible del reactor 4. Hores abans, la central havia estat escenari d'una tercera explosió al reactor 2 perquè s'ha aturat el sistema de refrigeració. Arran d'aquests fets, la temperatura als reactors 5 i 6 ha augmentat lleugerament.

Les autoritats japoneses han evacuat unes 70.000 persones de les àrees més pròximes a la central i se'ls han practicat proves de radiació. A més s'han ampliat les zones de seguretat pròximes a la planta i han demanat a les persones que viuen entre 20 i 30 quilòmetres de la central que es tanquin a casa. Dels 800 treballadors de la planta només n'hi queden 50, que intenten fer rebaixar la temperatura dels reactors.

Tot i la fuita de radioactivitat confirmada per l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, el govern del Japó manté el nivell 4 d'alerta, però l'autoritat francesa de Seguretat Nuclear l'eleva a 6 de l'escala INES que té un màxim de 7 nivells. L'accident nuclear de Txernòbil va ser de nivell 7, el més greu de la història.

La nova explosió a Fukushima 1 és la tercera que es produeix des del terratrèmol de divendres. La primera deflagració va ser dissabte i va deixar quatre ferits, mentre que la segona s'ha registrat aquest dilluns al reactor 3 i ha provocat un balanç d'onze ferits.

Inquietud a Tòquio

El govern municipal de Tòquio ha afirmat que el nivell de radioactivitat a la capital japonesa és unes 20 vegades superior al nivell ordinari, però que no implica riscos immediats per a la salut. Segons l'Organització Meteorològica Mundial, el vent que bufa a la zona està desviant les partícules radioactives de Fukushima cap a l'oceà Pacífic.

Els habitants de Tòquio viuen aquestes hores amb la inquietud lògica pel temor de la radioactivitat. Les oficines i els transports funcionen a mitges i els ciutadans compren queviures per si la crisi empitjora.

Naoto Kan demana calma

El primer ministre del Japó, Naoto Kan, s'ha dirigit al país per advertir de la gravetat de la situació però ha demanat calma. "Estem fent tots els esforços possibles perquè no hi hagi cap explosió més", ha dit. I ha afegit que "tot i la gravetat del moment, actueu amb calma".

L'últim balanç oficial del terratrèmol i el tsunami que divendres passat van sacsejar el Japó és de 3.373 morts i 6.746 desapareguts, però encara hi ha 20.000 persones amb qui no s'ha pogut contactar. La policia i els equips de rescat tenen clar que les víctimes mortals augmentaran fins a situar-se entre les 10.000 i 20.000.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut