Viena / Tòquio

L'ONU diu que Fukushima no és Txernòbil i que no veu fusió en els reactors

L'agència nuclear de l'ONU ha qualificat de "molt poc probable" una catàstrofe comparable a la de Txernòbil a la central japonesa de Fukushima, i ha assegurat que no té indicis que s'estigui produint una fusió en els nuclis dels tres reactors avariats. A Fukushima "les radiacions emeses són limitades, però els operaris tenen problemes per refrigerar els reactors. El més important és estabilitzar els reactors", ha dit el director general de l'AIEA. Els sistemes de refredament de tres dels sis reactors de la central de Fukushima 1 estan avariats i les dues explosions que hi ha hagut als reactors 1 i 3 ho han estat a causa de reaccions químiques i no nuclears, segons l'AIEA. El més preocupant ara és el reactor 2.

Actualitzat
  • ANÀLISI
  • Sergi Roca, enviat especial de Catalunya Ràdio al Japó
    Per Sergi Roca, enviat especial de Catalunya Ràdio al Japó
El director de l'AIEA, Yukiya Amano, ha afirmat que les causes del desastre nuclear al Japó són d'una naturalesa completament diferent de la de Txernòbil, tant per l'origen de l'accident com per l'estructura dels reactors. "Hi ha moltes diferències pel que fa a Txernòbil, no és un accident causat pel disseny, sinó per un desastre natural més enllà de la imaginació". "Tampoc hi ha reacció en cadena perquè els reactors es van tancar a temps. I Txernòbil no tenia un blindatge primari de contenció com és el cas d'aquests reactors", ha dit el responsable de l'AIEA.

Les autoritats japoneses també fan una crida a la calma tot i que reconeixen que hi ha problemes. El reactor 2 de Fukushima continua inestable tot i la injecció de l'aigua del mar per intentar rebaixar-li la temperatura. A més a més, aquest dilluns a la nit, hora catalana, el govern ha reconegut que l'edifici de contenció del reactor dos podria estar danyat.

Tot i que el risc nuclear continua, les autoritats japoneses intenten tranquil·litzar la població amb un missatge de calma que no comparteix l'autoritat de seguretat nuclear francesa, que assegura que hi ha hagut una fusió parcial dels nuclis dels reactors 1, 2 i 3 de la planta atòmica. París acusa Tòquio de minimitzar el perill.

Petició d'ajuda a l'ONU

El missatge de calma de les autoritats japoneses contrasta amb la petició d'ajuda estrangera. S'ha donat a conèixer aquest dilluns que el Japó ha demanat de forma oficial assistència tècnica a l'agència de l'ONU i Amano va explicar que els detalls d'aquesta ajuda "encara s'estan discutint". "Les autoritats japoneses estan treballant molt intensament, en condicions de dificultat extrema, per estabilitzar les plantes nuclears i garantir la seguretat", ha subratllat el responsable de l'AIEA.

L'agència de l'ONU ha corroborat així mateix que les explosions als reactors, l'1 i el 3, es van deure "a una reacció química i no nuclear", tal com van informar les autoritats nipones. Finalment, Amano ha defensat la vigència de l'energia nuclear després d'aquesta crisi nuclear, en ser preguntat sobre el debat reobert sobre la seva seguretat. "Això ha estat un accident per un desastre natural sense precedents, però no resta força al fet que necessitem una font estable d'energia com l'atòmica", ha dit.

El perill de rèpliques no ajuda gens a rebaixar l'alerta nuclear. Segons l'Institut de Meteorologia japonès, hi ha un 70% de possibilitats que en les pròximes 72 hores hi torni a haver una sacsejada, i seria de 7 graus a l'escala de Richter.

Talls de subministrament programats per evitar una gran apagada


El risc de deixar el país sense llum ha portat el govern japonès a autoritzar apagades programades de tres hores a partir d'aquest dilluns. També ha demanat a la indústria que redueixi l'activitat, una mesura excepcional que afectarà vuit prefectures i que es preveu que s'allargui fins a finals del mes d'abril.

Mentrestant, l'altra gran preocupació al Japó és rescatar-ne els possibles supervivents. La xifra de morts s'ha multiplicat després que s'han trobat 2.000 cadàvers més a la costa japonesa de Miyagi. Pel que fa a les víctimes mortals per aquest terratrèmol, les xifres oficials parlen de 1.800 morts, però la policia i els equips de rescat tenen clar que augmentaran fins a situar-se entre les 10.000 i 20.000 persones mortes.

Pel que fa a la situació econòmica del país, tal com s'esperava la borsa de Tòquio ha registrat fortes pèrdues en la primera sessió després del terratrèmol. El seu principal índex, el Nikkei, ha perdut més d'un 6%.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut