Trípoli

Els rebels asseguren que Gaddafi només controla el 15% del territori

El coronel Gaddafi està cada cop més sol, tant internacionalment com de portes endins, però resisteix atrinxerat a Trípoli. L'apagada informativa impedeix saber quina és la situació real a la capital, on hi hauria combats i es temen més víctimes. Segons un dels líders de l'aixecament popular, Gaddafi només controla el 15% de Líbia, la capital i els seus voltants, i l'exèrcit l'ha abandonat. La resta estaria sota control dels rebels tot i que hi ha contraofensives. Informacions que contrasten amb les declaracions del fill de Gaddafi, que assegura que la situació és "excel·lent" a bona part del país, tot i que ha reconegut que la guerra civil és una opció i ha apel·lat al diàleg. Protecció Civil calcula que 38.000 persones han fugit del caos per la frontera de Tunísia.

Actualitzat
La informació que arriba de Líbia ho fa amb comptagotes i no es pot verificar però tot sembla indicar que la batalla per Líbia s'acabarà lluitant a Trípoli. Es fa difícil saber qui controla les diferents zones de la capital. Segons els testimonis, alguns barris estarien en mans dels revoltats. Com el de Tajoura, on haurien desaparegut les forces de seguretat.

Les forces anti-Gaddafi controlen bona part de l'est del país, on han establert comitès populars. Asseguren que el règim només reté un 15% de Líbia. Fins i tot, Berlusconi, el seu principal aliat europeu, creu que Gaddafi ha perdut el control de Líbia.

El mateix cap de l'exèrcit a l'est ha instat la resta d'oficials a seguir-ne l'exemple i sublevar-se contra el règim abans de fer, diu, la gran marxa a Trípoli. Assegura que el líder libi ja no té exèrcit però que manté les forces paramilitars lleials i els mercenaris al seu bàndol. Descarta per ara, però, una intervenció militar cap a la capital.

El règim, però, ofereix la seva versió mitjançant Saif al-Islam, fill de Gaddafi, que tot i reconèixer que la revolta podria acabar en una guerra civil, assegura que la situació a tres quartes parts de Líbia és excel·lent. També ha obert, però, una porta al diàleg assegurant que els libis no tindran futur si no hi ha acord.

Contraofensives a les zones alliberades

La primera ciutat que va caure va ser Tubruq i a partir d'aleshores l'oposició va aconseguir fer-se amb la resta de poblacions, inclosa Bengasi, la segona ciutat del país. Dijous, el líder libi va perdre les terminals petroleres del golf i l'oasi de Kufra, al sud. Hi ha, però, contraofensives. Aquest dissabte a la tarda mercenaris a sou de Gaddafi haurien obert foc des d'helicòpters contra manifestants de Misrata que acudien als funerals de les víctimes de divendres.

Això, mentre milers de ciutadans estrangers s'amunteguen a l'aeroport de Trípoli a l'espera d'una fugida segura i ràpida del país. Fins a 38.000 persones haurien utilitzat ja la frontera líbia amb Tunísia per escapar de la repressió.

L'ONU prepara la resolució

La soledat internacional de Gaddafi és un fet. Fins i tot els seus representants diplomàtics li han donat l'esquena massivament. No hi ha líders mundials que el defensin i l'ONU insta el coronel a aturar les matances i l'amenaça de perseguir-lo per crims contra la humanitat. També li podria aplicar diverses sancions, tal com ja han fet la Unió Europea i els Estats Units.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut