Nova York

El Consell de Seguretat de l'ONU consensua un esborrany de resolució amb sancions contra Gaddafi

La comunitat internacional engega la maquinària per aïllar i castigar amb sancions el règim de Líbia. La UE, l'ONU i l'OTAN, cadascuna en el seu àmbit d'actuació, impulsen mesures per frenar la repressió del règim. Europa ja ha anunciat que deixarà de vendre armes a Líbia i ha acordat congelar els actius de Gaddafi i els seus afins. Les Nacions Unides han consensuat un esborrany de resolució que inclou activar el Tribunal Penal Internacional per processar Gaddafi per crims contra la humanitat i aplicar sancions a Líbia. Un esborrany que s'espera que sigui ratificat de forma definitiva aquest mateix dissabte. L'Aliança Atlàntica no hi intervindrà però ofereix ajuda per evacuar civils estrangers i assistència humanitària. De la seva banda, els EUA han anunciat aquest divendres a la tarda sancions unilaterals i han congelat la venda d'armes.

Actualitzat
La comunitat internacional ha començat a fer moviments contra el règim de Moammar al-Gaddafi. El Consell de Seguretat de l'ONU ha consensuat aquest divendres a la nit un esborrany de resolució que qualifica la repressió del règim de Gaddafi de crims contra la humanitat i proposa que siguin investigats pel Tribunal Penal Internacional. L'esborrany, discutit en una reunió d'urgència, també demana un embargament sobre la venda d'armes, la prohibició de viatjar a Gaddafi i el bloqueig dels fons de la cúpula del règim.

El debat sobre Líbia s'ha reprès aquest dissabte, quan el Consell de Seguretat de l'ONU s'ha tornat a reunir d'urgència. La trobada es fa a porta tancada i amb la presidència de Brasil.

El text ha estat redactat per França i el Regne Unit i -segons fonts diplomàtiques- hi ha consens entre els 15 membres del màxim òrgan de decisió de l'ONU. Aquest dissabte es tornaran a reunir i s'espera que la versió definitiva de la resolució estigui en les pròximes hores.

"Accions contundents" contra la violència

La trobada del Consell de Seguretat de l'ONU ha començat amb una crida del secretari general de l'organisme, Ban Ki-moon, a impulsar "accions contundents" contra la violència exercida per Gaddafi contra el seu poble. Ban Ki-moon ha donat també dades sobre l'allau de refugiats que cada dia creuen els passos fronterers: més de 22.000 refugiats han sortit del país per la frontera de Tunísia i 15.00 més ho haurien fet a través de la d'Egipte. El secretari general de l'ONU també ha denunciat violacions dels drets humans. Segons fonts diplomàtiques, hi ha assassinats indiscriminats, detencions arbitràries i, fins i tot, els partidaris de Gaddafi anirien als hospitals per matar els opositors ferits.

En aquesta reunió d'urgència la delegació de Líbia també ha condemnat la situació de violència que viu el país i ha anunciat que deserta del règim. Els representants libis, a més, han assegurat que els morts al seu país són milers i han demanat a les Nacions Unides que facin una "resolució contundent, ràpida i valenta" per "salvar el país" i acabar amb "les morts d'innocents".

Els EUA imposen sancions unilaterals


Hores abans que es conegués l'acord sobre l'esborrany de resolució de l'ONU, el portaveu de la Casa Blanc ha anunciat sancions unilaterals contra Líbia i la congelació de la venda d'armes al règim de Gaddafi, unes operacions fins ara en estudi.

A més a més, Obama aspira a coordinar sancions internacionals contra el dictador i també ha frenat el que ha qualificat de "molt limitada" cooperació militar. El president dels EUA es reunirà aquest proper dilluns amb Ban Ki-moon per tractar sobre la crisi a Líbia.

La Casa Blanca ha anunciat aquestes mesures després d'evacuar els seus últims ciutadans. Aquest divendres al vespre s'ha enlairat un avió amb els darrers ciutadans dels EUA i ha arribat a Malta un vaixell amb ciutadans nord-americans.

UE: sancions i espai d'exclusió

La UE també s'ha afegit al càstig de Gaddafi. Els Vint-i-set han consensuat un seguit de "mesures restrictives" contra Líbia per intentar forçar el règim de Moammar al-Gaddafi a aturar la repressió, mesures que seran ratificades a principi de la setmana vinent.

La Unió Europea ha decidit aturar la venda d'armes i material repressiu al règim libi així com la congelació dels comptes de Gaddafi i dels seus afins. També s'ha decidit la prohibició de viatjar a territori comunitari pel dictador libi i els seus familiars.

Per ara, però, no ha transcendit si han acordat imposar una zona d'exclusió aèria a Líbia per mirar d'impedir que els avions militars ataquin els manifestants.

Això significaria que la UE està disposada a garantir un espai al qual no puguin accedir els avions libis. D'aquesta manera, els caces del règim de Gaddafi no podrien bombardejar els manifestants. Segons diverses agències, que citen fonts de la diplomàcia europea, la Unió està preparada, però la decisió hauria de sortir de l'ONU.

L'OTAN, preparada per "qualsevol eventualitat"

L'actuació de l'OTAN es limita a oferir ajuda en l'evacuació de ciutadans europeus a Líbia i donar assistència humanitària a la població.

L'OTAN ha fet aquest divendres una reunió d'urgència i quan ha acabat ha emès un comunicat en què diu que estarà preparada per afrontar "qualsevol eventualitat a Líbia". El text diu que està seguint el que passa en coordinació amb altres organitzacions internacionals però deixa clar que ara la "prioritat absoluta" és evacuar ciutadans i que tots els països estan cooperant per treure de Líbia ciutadans estrangers sense importar la seva nacionalitat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut