Líbia

Els opositors libis controlarien la frontera amb Egipte mentre l'aviació torna a bombardejar la capital

L'aviació líbia ha tornat a bombardejar Trípoli, en un altre acte de repressió de les protestes populars, segons informa la cadena àrab Al-Jazeera. Testimonis citats per la televisió parlen de molts morts en diversos sectors de la capital. També afirmen que el règim ha contractat mercenaris estrangers, que s'han afegit a l'operació repressiva de l'exèrcit. Bengasi, segona ciutat del país i origen de la revolta, continua en mans de l'oposició després que les tropes han abandonat els quarters, segons la cadena qatariana la frontera amb Egipte també és en mans dels manifestants.

Actualitzat
La situació a Líbia és molt crítica. El coronel Moammar al-Gaddafi ha tornat a utilitzar aquest dimarts l'aviació militar per mirar de reprimir la revolta, segons informa Al-Jazeera. Algunes fonts parlen de 300 morts només a Bengasi.

La cadena qatariana assegura que l'exèrcit ha bombardejat "indiscriminadament" diversos sectors de la capital del país. Parlen, concretament, del barri de Tayura, a l'est de la ciutat, on assegura que hi ha cadàvers al carrer. "Hi ha molts morts", asseguren els testimonis.

La frontera amb Egipte, en mans dels opositors

Les forces opositores controlarien la frontera est, amb Egipte, segons informa també Al-Jazzera, que afegeix que la situació en aquest punt, a 1.600 quilòmetres de la capital, Trípoli, és caòtica. Milers de persones intenten creuar el pas d'Al Salum, fet que ha obligat l'exèrcit egipci a intensificar la vigilància.

Els militars egipcis han aixecat hospitals de campanya en el seu costat de la frontera i han assegurat que les forces de Líbia s'havien retirat i havien estat reemplaçades per "gent dels comitès", encara que no estava clar si eren o no lleials a Gaddafi.

Entre 1 i 1,5 milions d'egipcis viuen a Líbia. El govern egipci ha recomanat als ciutadans que es quedin a casa, evitin sortir al carrer i mirin d'acumular aigua i menjar.

Bengasi, origen de la revolta, i que està a mig camí entre la frontera i Trípoli, també és en mans de l'oposició, així com la ciutat d'Al-Baida. A la ciutat de Tobruk, al nord del país, s'haurien escoltat explosions esporàdiques, segons l'agència Reuters.

Centenars de morts

L'opacitat del règim fa difícil fer balanç de víctimes mortals, que aquest dimarts es xifraven entre 250 i 400. I és que la televisió pública nega el bombardeig contra civils. Parla d'"informacions falses" difoses per "les cadenes via satèl·lit confabulades aquests últims dies contra el poble libi".

Gaddafi ha tornat a dirigir-se als ciutadans aquest dimarts. El dirigent libi ha assegurat que no abandonarà el poder i que morirà com un màrtir. Gaddafi ha advertit que no li tremolarà el pols per aplicar la pena de mort a qui lluiti contra les institucions, porti armes o sigui un espia. Aquesta intervenció tenia lloc hores després de la primera que va fer des que van començar els aldarulls i que va servir per desmentir el rumor que havia marxat a Veneçuela.

Des de l'exterior, les reaccions de condemna van pujar de to, després del silenci inicial. El Consell de Seguretat de l''ONU i la Lliga Àrab tenen previstes reunions d'urgència per tractar la situació, i l'alta comissionada pels Drets Humans de les Nacions Unides ha demanat que s'investiguin possibles crims contra la humanitat.

També s'ha pronunciat sobre la crisi líbia la ministra de Defensa espanyola, Carme Chacón, que ha reconegut que ha estat "excessivament" prudent i benvolent amb el coronel Gaddafi.

Mapa de la situació de la revolta líbia



View Mapping Violence Against Pro-Democracy Protests in Libya in a larger map
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut