Líbia

L'aviació líbia bombardeja diversos barris de Trípoli per frenar la revolta

El coronel Gaddafi declara la guerra al seu poble. Avions militars metrallen els manifestants i bombardegen diversos indrets de Trípoli, segons la cadena Al-Jazeera. L'exèrcit libi utilitzaria també helicòpters apatxe i mercenaris armats per sufocar la revolta a la capital. En les últimes hores els opositors a Al-Gaddafi haurien aconseguit el control de diverses ciutats, entre les quals, Bengasi i Sirte. El ministre de Justícia ha dimitit i hi ha hagut incendis i saquejos a diversos edificis governamentals. El balanç de víctimes mortals de les últimes hores seria de 250 persones, segons Al-Jazeera. El fill de Gaddafi ha anunciat la constitució d'una comissió d'investigació de la violència i Itàlia ha posat en alerta màxima totes les seves bases aèries. Algunes fonts apunten que Al-Gaddafi podria comparèixer davant els mitjans en breu.

Actualitzat
El ministre libi de Justícia, Mustafa Abdeljalil, ha presentat la dimissió en protesta per la "sagnant situació" del seu país, segons el diari electrònic "Quryna", pròxim a Saif al-Islam al-Gaddafi, un dels fills del líder libi, Moammar al-Gaddafi. Abdeljalil, que ha confirmat personalment la seva decisió d'abandonar l'executiu en una conversa telefònica amb aquest diari, ha explicat que ha pres aquesta mesura davant "l'excessiva utilització de la violència" contra els manifestants per part de les forces de l'ordre. Aquesta dimissió és la primera d'un membre de tan alt nivell del govern libi des del començament, dimarts passat, del moviment de protestes per reclamar la caiguda de Moammar al-Gaddafi.

D'altra banda, el diari electrònic "Quryna" informa també que aquest diumenge a la nit es van produir violents enfrontaments entre partidaris d'Al-Gaddafi, ajudats per membres de les forces de l'ordre, i els manifestants que en demanen la sortida del poder, en què es van registrar desenes de víctimes, just uns minuts després del discurs televisat de Saif al-Islam. El diari parla de 61 morts a Trípoli, xifra divulgada aquest matí per la cadena de televisió Al-Jazeera citant fonts hospitalàries.

Segons "Quryna", els disturbis s'estenen per nombrosos punts de la capital líbia. La seu del Comitè Olímpic i la gran sala que acull tradicionalment les festes i les reunions oficials han estat totalment destruïts pel foc. Alguns testimonis han afirmat que les seus del govern i del Ministeri de Justícia, a Trípoli, havien estat incendiades pels manifestants.

El general libi Al-Arbi se suma als manifestants, que ja controlen la ciutat de Bengasi
 
La Federació Internacional de Drets Humans (FIDH) ha assegurat que els manifestants controlen diverses ciutats de Líbia, com Bengasi i Sirte, i ha elevat fins a prop de 400 el nombre de persones mortes en la repressió de les protestes. La presidenta de la FIDH, Souhayr Belhassen, ha declarat que el general Al-Arbi, que controla la zona fronterera amb Egipte, s'ha sumat als manifestants i que la regió de Bengasi, al nord-est del país, ja no està sota el control de Trípoli.

La ciutat de Sirte, a la zona central de la costa líbia, es troba en la mateixa situació, segons la FIDH, que ha obtingut aquesta informació de la seva "xarxa" d'activistes de drets humans al país i "d'importants personalitats polítiques i militars", ha explicat la seva directora.

Segons aquesta organització, a Trípoli hi ha una "resistència que es desenvolupa" contra el règim de Moammar al-Gaddafi i que ha adoptat "l'estratègia del caos", va dir Belhassen. La FIDH, amb seu a París, ha titllat d'"inadmissible i xocant" el silenci de la comunitat internacional, ha demanat una reunió d'urgència del Consell de Drets Humans de l'ONU i ha exigit que s'expulsi Líbia d'aquest fòrum.

Gazprom repatria el seu personal

Paral·lelament, els estrangers que treballen a Líbia comencen a marxar-ne. El consorci gasístic rus Gazprom ha anunciat que una vintena d'empleats de la companyia i els seus familiars seran repatriats. La cancelleria russa ha informat que el Ministeri de Situacions d'Emergència està preparat per evacuar "en cas de necessitat" tots els seus nacionals residents a Líbia.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut