Trípoli

Els opositors a Gaddafi incendien les seus del govern i del Ministeri de Justícia a Trípoli

Els opositors a Gaddafi han incendiat les seus del govern i del Ministeri de Justícia a la capital del país, Trípoli. Els manifestants, que reclamen la caiguda del règim, han iniciat una sèrie d'incendis també en algunes comissaries de policia i en d'altres edificis públics, segons ha explicat la cadena de televisió Al-Jazeera. A més, ha assegurat que les forces de l'ordre s'han retirat pràcticament de la ciutat. Això després que diumenge a la nit les protestes contra el règim libi han arribat al centre de la capital, on hi hagut enfrontaments violents entre els manifestants i la policia. L'exèrcit s'uneix als opositors a Bengazi, la segona ciutat del país, i el fill de Gaddafi, en una entrevista televisiva, alerta del risc que esclati una guerra civil al país i anuncia reformes.

Actualitzat
Les protestes contra el règim de Gaddafi a la capital s'han tornat violentes. Pels carrers de Trípoli franctiradors disparen contra els opositors i els enfrontaments entre partidaris i detractors del govern no s'aturen. Aquest diumenge a la nit hi hauria hagut trets i s'haurien cremat cotxes a la capital de Líbia, tot i que la tensió es concentra encara sobretot a Bengazi, la ciutat on fins aquest diumenge a la nit s'havien centrat les protestes. Aquí l'oposició al coronel Gaddafi estaria celebrant que les tropes de l'exèrcit de la ciutat s'han unit a les protestes i que la ciutat ha quedat, per tant, fora del control del règim.

Human Rights Watch ha elevat aquest diumenge a la nit a 233 la xifra de morts al país, una dada que el règim continua negant. Ho feia el mateix fill de Moammar al-Gaddafi en una entrevista al canal de televisió Al-Jazeera, en què deia que els mitjans estrangers exageren la xifra de morts. Afegia que hi ha una conspiració per trencar Líbia, que està, diu, en risc que hi esclati una guerra civil. Saif al-Islam Gaddafi ha dit, però, que el règim lluitarà "contra l'últim home en peu" i ha promès que a partir d'aquest dilluns els polítics començaran a discutir canvis i reformes al país.

Foc real contra els manifestants

Davant un clamorós silenci internacional, i d'esquena als mitjans de comunicació, el règim de Gaddafi ha disparat durant el dia d'aquest diumenge contra els opositors amb foc real.

Diversos testimonis libis contactats per les agències internacionals i la cadena de televisió Al-Jazeera ja parlaven durant el dia de 200 morts i gairebé 1.000 ferits. A més, denuncien que l'exèrcit i franctiradors a sou estan disparant contra els revoltats.

Primeres reaccions fermes

No ha estat fins diumenge a última hora quan la Unió Europea s'ha pronunciat de forma alta i clara condemnant "la repressió contra els manifestants pacífics". En un sopar de treball extraordinari, els ministres d'Exteriors dels vint-i-set han acordat una declaració en què han exigit a les autoritats líbies aturar immediatament l'ús de la violència i escoltar les "legítimes demandes" del poble a favor de reformes.

La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, ha afirmat que no cediran a cap amenaça i ha exigit que s'acabi la violència. "Estic francament amoïnada pel que està passant a Líbia en aquests moments. Hem estat demanant moderació a les autoritats i continuem demanant-ne. Penso que, en això, tots els ministres d'Exteriors estem d'acord: cal que s'aturi la violència i comenci el diàleg." La ministra d'Afers Exteriors espanyola s'ha manifestat en el mateix sentit.

El missatge de les cancelleries europees ha arribat després de l'amenaça formulada pel govern de Trípoli de deixar de cooperar en la lluita contra la immigració il·legal si Brussel·les esperona els opositors.

També els Estats Units s'han referit a la crisi que viu Líbia. Ho han fet per mostrar la seva "profunda preocupació" davant dels informes de centenars de morts i ferits i han instat el govern a permetre les protestes pacífiques.

Malestar a la regió i internament

La repressió a Líbia està encenent també els ànims a la regió i dins de les mateixes fronteres. Uns cinquanta líders musulmans han apel·lat a la fe dels soldats perquè deixin de matar els seus germans. D'altra banda, el representant libi a la Lliga Àrab ha anunciat que s'afegeix a l'oposició. I un cap tribal ha amenaçat de bloquejar l'exportació de petroli si la repressió no cessa.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut