La Xina

La policia aplaca una possible manifestació per estendre una "revolta del gessamí" a la Xina

La policia xinesa ha dispersat algunes desenes de persones que s'havien concentrat a Pequín sota la consigna de posar en marxa una "revolta del gessamí", com les que s'escampen pel món àrab. Segons l'agència xinesa Xinhua, la gent s'ha concentrat a la principal artèria comercial de la capital, on hi regnava la confusió. De fet, no està clar que tots fossin manifestants. Les bones maneres dels agents en dispersar els manifestants en un primer moment han anat deixant pas a més contundència quan s'han començat a posar nerviosos. Paral·lelament, les autoritats haurien retingut a casa una quinzena de defensors dels drets humans a la Xina.

Actualitzat
Desenes de detinguts, detencions domiciliàries i interrogatoris policials. L'anomenada "revolució gessamí", convocada per internet a tretze ciutats xineses, fracassava abans de començar. A Pequín el punt de trobada aquest diumenge havia de ser Wangfujing, la principal artèria comercial, molt pròxima a la plaça Tiananmen, escenari de les protestes pro democràtiques de l'any 1989. Massiva presència de periodistes i de policies en el punt de trobada, i un McDonalds. Però, entre la gent, cap consigna, i, sobretot, molta confusió i expectació.

La policia ha dispersat de bones maneres i sense enfrontaments en un primer moment les desenes de manifestants que s'ha concentrat a primera hora, fins que un noi ha aparegut amb el que semblava un ram de flors blanques i han començat a posar-se nerviosos. Un agent de paisà l'hi ha pres de les mans, davant la sorpresa del noi. Segons ha explicat el corresponsal de TV3 a la Xina, Sergi Vicente, que també n'ha difós un vídeo al seu blog i imatges a través del seu Twitter, "hi ha hagut amenaces a les càmeres, que no se'n perdien detall, i, tot seguit, s'ha reduït el potencial manifestant, amb un altre agent de paisà que empenyia la premsa i intentava endur-se'l". Finalment, el jove ha pogut fugir de l'escena.



Altres vídeos de la protesta també han estat penjats a internet sota el títol "revolució gessamí" ("Molihua Gemin"), tot i que no es poden veure des de la Xina. A més, tot i la censura de la Xina, que ha intentat bloquejar fins i tot la paraula "gessamí" en alguns fòrums i buscadors a internet, s'havien publicat convocatòries de protestes en conegudes webs com Boxun, on es demanava als manifestants que cridessin consignes a favor del treball, la vivenda, els aliments i la justícia.



Paral·lelament, les autoritats haurien retingut a casa una quinzena de defensors dels drets humans a la Xina, per evitar que poguessin respondre a les crides fetes per internet a manifestar-se per donar suport a la revolució de Tunísia i a la resta de països àrabs.

El gessamí, a més de ser el símbol de les protestes que aquests dies s'escampen pel món àrab, és un element també important en el si de la cultura xinesa: protagonitza una de les cançons tradicionals més conegudes, que es va interpretar el passat mes de desembre durant la cerimònia de l'entrega del Nobel de la Pau al dissident Liu Xiaobo, que no va poder assistir a la cerimònia perquè està empresonat.

Aquesta protesta a la Xina es fa ressò de les protestes que aquests dies s'han succeït a Tunísia, Egipte, el Iemen, Líbia, Bahrain i el Marroc. El govern xinès tem que en els pròxims mesos augmenti la inestabilitat social, no tant per motius polítics com per l'augment de la inflació, que ha fet pujar el preu dels aliments fins un 10% interanual. A més, l'IPC es va situar al 4,5% el passat mes de gener.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut