Washington

Occident rep amb sorpresa la decisió de Mubarak de mantenir-se al poder i pensa ja en el relleu

Entre la comunitat internacional no ha agradat gaire la decisió del president egipci, Hosni Mubarak, de mantenir-se al poder. El president nord-americà, Barack Obama, que ja donava per fet que podria ser un moment històric, considera que encara no està clar si la transferència de poders és significativa o suficient. Obama va reunir el seu equip de seguretat nacional després de l'anunci del rais i aposta per augmentar la pressió a Egipte. La Casa Blanca, sense dir-ho explícitament, reclama a Mubarak que marxi. Des de la Unió Europea, la cap de la diplomàcia, Catherine Ashton, s'ha ofert al ministre d'Afers Estrangers egipci per ajudar en el desenvolupament democràtic i a l'estabilitat del país.

Actualitzat
El que havia de ser un moment històric s'ha acabat convertint en incredulitat. El president dels Estats Units, Barack Obama, semblava convençut que Hosni Mubarak deixaria el càrrec, però el rais egipci ha decidit allargar l'agonia.

Abans del discurs de Hosni Mubarak, la Casa Blanca esperava un final feliç a la crisi d'Egipte. Obama va seguir les paraules del president egipci des de l'"Air Force One" i el que va sentir no el va convèncer. Només aterrar va reunir el seu equip de seguretat nacional.

Després de la reunió, Obama ha assegurat que ja no en té prou amb l'anunci de Mubarak de traspassar alguns poders: sense dir-ho explícitament, li reclama que marxi. En un comunicat, reclama al rais egipci un senyal inequívoc que el país es democratitza.

La Casa Blanca ha rebut amb sorpresa el discurs del president egipci en què anunciava que cedia algunes funcions al vicepresident, Suleiman. I és que des de Washington s'esperava que Mubarak dimitís. Ho avançava el cap de la CIA, Leon Panetta, que deia que era "molt probable" que Mubarak plegués aquest mateix dijous a la nit.

Europa comprèn la decepció del poble egipci


La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, ha dit que el moment per al canvi a Egipte "és ara" i ha insistit que el president egipci no ha obert encara la via de les reformes ràpides i profundes a Egipte. Ashton mostrava així la seva decepció i afegia: "Prestarem una atenció particular a la resposta del poble egipci en les pròximes hores".

En la mateixa línia es manifestava la ministra espanyola d'Exteriors, Trinidad Jiménez, qui deia: "Vull mostrar la meva comprensió per la decepció de la gent i fer una crida al canvi pacífic i al canvi tranquil".

Des de França, el president Nicolas Sarkozy, assegurava que espera que Egipte trobi el camí de la democràcia i confiava que es pugui evitar una dictadura religiosa, fent un símil amb l'Iran.

Una "flagrant ingerència", segons l'Aràbia Saudita


En un discurs des del Marroc, el ministre d'Afers Estrangers saudita, Saud al-Faisal, ha mostrat la "rotunda desaprovació" i la "màxima condemna" del seu govern al paper que ha tingut la comunitat internacional durant les marxes antigovernamentals a Egipte.

En aquest sentit, ha criticat la ingerència "d'alguns països estrangers", sense fer cap referència concreta. "Esperem que els egipcis puguin resoldre per si sols els problemes perquè en són més que capaços", ha advertit.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut