El Caire

Indignació i tristesa a la plaça Tahrir després del discurs de Hosni Mubarak

Desenes de milers d'egipcis s'han aplegat de nou aquest dijous a la plaça Tahrir del Caire per viure el que es pensava que seria un moment històric: la dimissió del president, Hosni Mubarak. El discurs del rais, però, ha decebut profundament els opositors. El president egipci diu que es queda fins a les eleccions del setembre, però que delega algunes funciones al vicepresident, Omar Suleiman. Aquestes paraules han encès les ires dels opositors. La indignació ha estat el sentiment més expressat a la plaça Tahrir, on s'han vist nombroses sabates en l'aire, un gest de menyspreu en la cultura àrab. Aquest divendres està prevista la marxa Divendres dels Màrtirs, un nou pols al règim.

Actualitzat
La plaça Tahrir jutja les paraules del president egipci, Hosni Mubarak. El veredicte és: decepció. El silenci durant el discurs del rais ha donat pas als crits de consternació. "Fora, fora" i "A baix Hosni Mubarak" són algunes de les consignes que s'han pogut sentir a la plaça Tahrir, el centre de la revolta que viu Egipte des de fa més de quinze dies. 

L'expectació era màxima davant la possibilitat que, qui ha dirigit Egipte durant els últims 30 anys, abandonés el poder. No ha estat així. Mubarak s'ha limitat a fer un petit gest: delegar part de les seves funcions al vicepresident, Suleiman, però sense abandonar definitivament el càrrec.

"Això no és el que esperàvem, però ens és igual perquè divendres Mubarak tornarà a tenir al poble egipci als carrers per exigir-li que marxi", afirmava el comerciant Ahmed Merzawi en declaracions a l'agència EFE. 

"Egipte explotarà"

El líder opositor i premi Nobel, Mohammed el-Baradei, ha assegurat en el seu Twitter després del missatge de Mubarak que "Egipte explotarà". La indignació dels egipcis podria arribar al seu màxim aquest divendres, quan està prevista una nova manifestació en contra de l'encara president d'Egipte. Serà, com les últimes, després de l'hora de la pregària i ja té nom: Divendres dels Màrtirs.

Els grups pro democràcia han fet una crida perquè la jornada sigui la de la manifestació dels 20 milions, en un país amb una població superior als 80 milions. Sembla difícil d'aconseguir. A la capital, però, s'hi estan concentrant manifestants arribats més enllà del Caire, fins i tot ciutadans de Suez. A més, les protestes s'han estès a altres llocs de la capital. Diversos centenars de persones han marxat aquesta matinada cap al palau presidencial del Caire, situat al barri d'Heliópolis.

Durant la nit hi hagut enfrontaments entre beduïns i les forces de seguretat a oasis de la península del Sinaí.

Sorpresa internacional

Entre la comunitat internacional no ha agradat gaire la declaració del president egipci. El president nord-americà, Barak Obama, que dijous a la tarda donava per fet que podria ser un moment històric, considera que encara no està clar si la transferència de poders és significativa o suficient.

En un comunicat difós per la Casa Blanca, Obama ha insistit al règim egipci que no té una altra sortida que escoltar la veu del poble i que serà aquest i no el govern el que decideixi el futur del país. El president nord-americà urgeix també Mubarak a emprendre el camí perquè Egipte sigui una veritable democràcia.

Des de la Unió Europea, la cap de la diplomàcia, Catherine Ashton, s'ha ofert al ministre d'Afers Estrangers egipci per ajudar en el desenvolupament democràtic i a l'estabilitat del país. La ministra d'Afers Exteriors espanyola, Trinidad Jiménez, ha dit que entén la decepció dels egipcis després del discurs de Mubarak. També ha demanat un canvi pacífic. També des de Londres i Berlín s'han demanat passos més decidits cap a una transició democràtica.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut