El Caire

Centenars de milers de manifestants omplen el Caire per forçar la caiguda de Hosni Mubarak

Milers de persones s'han concentrat aquest dimarts a la plaça Tahrir del Caire, però també a Alexandria i altres ciutats egípcies, en un clam contra el president Hosni Mubarak, en la protesta més gran de la història moderna d'Egipte. Unes hores després que comencés la marxa, el president egipci, Hosni Mubarak, s'ha dirigit als ciutadans en un discurs a la televisió. Mubarak ha anunciat que no es presentarà a la reelecció, però continuarà tripulant el govern fins a les eleccions del setembre, tal com tenia previst.

Actualitzat
Milers de persones continuaven passada la mitjanit a la plaça Tahrir del Caire sense que se'n registressin incidents. Han pogut seguir el discurs de Mubarak a través d'una pantalla gegant. Quan el president ha finalitzat, s'ha sentit una esbroncada i crits d'indignació, exigint-li que deixés el poder. Els ciutadans consideren que després de 30 anys és hora que Mubarak deixi pas a noves maneres de fer. Al voltant de la plaça s'ha creat un cordó de seguretat format per civils i militars. Moltes de les persones aplegades estaven disposades a passar-hi la nit.

A la concentració que ha tingut lloc aquest dimarts, s'han vist persones de totes les edats, des de gent gran fins a infants que hi han anat amb els pares amb banderes i pancartes on s'hi poden llegir lemes com: "La gent ha acomiadat el president" o "Mubarak, marxa". Entre els assistents, també hi havia alguns homes vestits íntegrament de blanc i amb cintes blanques al cap a la manera dels jihadistes que, en àrab i en anglès, criden que estan preparats per morir per Egipte. Els egipcis no n'han tingut prou amb les promeses del rais, que ahir va ordenar al seu vicepresident que parli amb l'oposició per fer reformes constitucionals.

La maquinària diplomàtica s'ha posat en funcionament per buscar una solució a la situació que viu el país. Els Estats Units s'han entrevistat aquest dimarts amb Mohamed el-Baradei i es mostren partidaris, per primer cop, que Mubarak no lideri la transició cap a la democràcia.

Google i Twitter també s'alien amb la revolta

Davant del bloqueig d'internet per part de les autoritats egípcies, els portals de Google i Twitter han ideat un sistema perquè els egipcis puguin continuar penjant els seus missatges. Per cert que l'últim proveïdor d'internet a Egipte, Noor Group, ha suspès els seus serveis.

El Moviment 6 d'Abril

Aquest moviment opositor ha convocat la gran marxa per forçar la dimissió de Mubarak. El 6 d'Abril és una xarxa juvenil que va aparèixer a través del Facebook i el nom del qual ret homenatge a milers d'egipcis que van donar suport l'abril del 2008, i través d'internet, a les mobilitzacions laborals del delta del Nil contra l'augment dels preus.

Els Germans Musulmans proposen un president

La gran manifestació també ha tingut el suport dels Germans Musulmans, el principal partit de l'oposició, que ja ha advertit que no pensen negociar amb el govern egipci fins que Mubarak no marxi. És més, han proposat el president del Tribunal Constitucional Suprem, Faruk Sultan, com a substitut de Mubarak.

Els Germans Musulmans volen que, després del nomenament de Sultan com a president d'Egipte, es formi un govern de salvació nacional amb membres acceptats pel poble. Després se celebrarien eleccions parlamentàries transparents, es reformaria la Constitució i es convocarien comicis presidencials.

El-Baradei vol que Mubarak marxi ja

La marxa també ha tingut el suport de la plataforma política liderada pel premi Nobel de la Pau, Mohamed el-Baradei, l'Assemblea Nacional pel Canvi. Precisament, El-Baradei, que ha parlat per telèfon amb l'ambaixadora dels EUA a Egipte, s'ha mostrat convençut que el govern dels Estats Units és conscient que "els dies" de Hosni Mubarak "estan comptats" i ha condemnat "els actes criminals" comesos pel règim per perpetuar-se.

En declaracions al diari "The Independent", El-Baradei ha qualificat de "criminals" les estratègies del govern egipci que consisteixen a "retirar totalment la policia dels carrers del Caire i utilitzar la policia secreta per fer la impressió que sense Mubarak el país cauria en el caos". El-Baradei també ha fet declaracions a la cadena de televisió Al-Arabiya, en què ha dit que Mubarak ha d'abandonar el poder d'"aquí a divendres".

D'altra banda, unes cinquanta organitzacions egípcies que lluiten en favor dels drets humans han demanat a Mubarak que es retiri per "evitar un bany de sang" en aquest vuitè dia de la revolta popular, que ha provocat almenys 125 morts.

Els seguidors de Mubarak també es manifesten

El Partit Nacional Democràtic (PND), la formació del president, Hosni Mubarak, ha convocat una manifestació a la ciutat d'Ismailia, a 125 quilòmetres a l'est del Caire, per expressar el seu suport al mandatari, segons la cadena de televisió Al-Arabiya. Al Caire, unes 1.500 persones lleials a Mubarak s'han concentrat davant de la ràdio i la televisió públiques.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut