Les autoritats alemanyes sospiten que la contaminació dels pinsos amb dioxines podria ser intencionada.
Les autoritats alemanyes sospiten que la contaminació dels pinsos amb dioxines podria ser intencionada.
Berlín

Les autoritats alemanyes sospiten que la contaminació de pinsos amb dioxines podria haver estat intencionada

La contaminació dels pinsos amb dioxines que ha obligat a tancar prop de 5.000 granges a Alemanya, podria haver estat intencionada. Les autoritats del país comencen a descartar una possible errada i apunten cap a una contaminació premeditada. Una hipòtesi que pren força després que algunes de les mostres analitzades hagin demostrat que els nivells de dioxines superen en 77 vegades els màxims permesos per la llei.

Actualitzat
Les autoritats alemanyes sospiten que la contaminació dels pinsos amb dioxines hauria estat intencionada. D'aquesta manera quedaria descartada la hipòtesi inicial que apuntava cap a una possible errada involuntària. Segons els equips sanitaris encarregats de portar a terme la investigació, els nivells de dioxines en algunes de les mostres analitzades han superat en 77 vegades els màxims permesos, fet que referma encara més la hipòtesi de la intoxicació premeditada.

Gairebé 5.000 granges alemanyes tancades

Després que es conegués l'abast de la contaminació, les autoritats van decidir tancar de forma preventiva 4.700 explotacions ramaderes davant la possibilitat que els seus animals hagin estat alimentats amb pinso contaminat per dioxines. La majoria de les granges afectades estan situades a la Baixa Saxònia i l'alerta s'ha disparat després d'identificar fins a 150.000 tones de greixos animals en pinsos per a porcs i aviram amb nivells superiors als tolerats d'aquesta substància classificada com a cancerígena.

Les primeres investigacions apunten que l'origen de la contaminació podria ser una fàbrica de pinso alemanya que hauria fet servir olis industrials no destinats al consum animal ni humà que hauria comprat a una empresa holandesa.

El risc s'estén a Holanda i el Regne Unit

De moment, la Comissió Europea ha detectat almenys 136.000 ous i algunes partides de carn contaminades amb dioxines a països com Alemanya, el Regne Unit i Holanda. Tot i així, la Comissió assegura que aquests productes no són perjudicials per a la salut si no es consumeixen en grans quantitats i demana calma fins que s'aclareixin els fets.

Mentrestant, la fiscalia alemanya investiga ara si hi va haver responsabilitats penals en la contaminació del pinso ja que els olis utilitzats per fabricar-lo estaven clarament etiquetats per a ús industrial.
Anar al contingut