Berlín

Alemanya tanca gairebé 5.000 granges per alimentar animals amb pinsos contaminats amb dioxines

Les autoritats alemanyes han tancat preventivament gairebé 5.000 explotacions ramaderes davant la possibilitat que els seus animals hagin estat alimentats amb pinso contaminat per dioxines. La majoria de granges estan situades a la Baixa Saxònia i l'alerta s'ha disparat després d'identificar fins a 150.000 tones de greixos animals en pinsos per a porcs i aviram amb nivells superiors als tolerats d'aquesta substància classificada com a cancerígena. Sembla que l'origen és una fàbrica de pinso que hauria fet servir olis industrials no destinats al consum animal o humà. L'alerta s'estén a Holanda i el Regne Unit, on s'han detectat ous contaminats provinents d'Alemanya.

Actualitzat
La Comissió Europea ha detectat almenys 136.000 ous i algunes partides de carn contaminades amb dioxines a països com Alemanya, el Regne Unit i Holanda.

A Alemanya, han localitzat 150.000 tones de pinso que contenen greixos animals amb aquesta substància, que pot provocar càncer. Sembla que provindrien d'una explotació ramadera de la Baixa Saxònia. El govern del país ha decidit tancar 4.700 granges on hi ha bestiar que hauria consumit aquests pinsos i sacrificar desenes de milers d'animals.

Els ous no s'haurien venut directament als consumidors sinó que s'haurien fet servir per a la indústria alimentària.

L'alerta es va fer pública a començaments de setmana, quan les autoritats sanitàries holandeses van comunicar que havien detectat al desembre dues partides d'ous contaminades provinents d'Alemanya. Sembla que tot hauria començat en una empresa holandesa que va vendre olis d'ús industrial a un fabricant de pinsos alemany.

La fiscalia alemanya investiga ara si hi va haver responsabilitats penals en la contaminació del pinso ja que els olis utilitzats per fabricar-lo estaven clarament etiquetats com a ús industrial. La premsa regional de la Baixa Saxònia assegura que l'empresa era conscient del tipus d'oli que estava fent servir.

No perjudicial, segons la UE

Els nivells de dioxina trobats multipliquen per quatre els permesos per la Unió Europea. Tot i això, la Comissió ha explicat que aquests productes no són perjudicials per a la salut si no es consumeixen en grans quantitats.

Les dioxines són un verí a llarg termini. Es van acumulant a l'organisme i a la llarga, amb una gran concentració, augmenten el risc de patir càncer.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut