Barcelona

Ferran Mascarell, l'exdiputat socialista que tornarà a dirigir Cultura, però ara amb CiU

El militant socialista, Ferran Mascarell, ja va ser conseller de Cultura amb Pasqual Maragall. Amb l'arribada del segon tripartit, va deixar la primera línia política i actualment és al capdavant de la divisió audiovisual de l'editorial RBA. Abans del govern de la Generalitat, Mascarell va tenir responsabilitats polítiques a l'Ajuntament de Barcelona, on va ser regidor de Cultura i portaveu del govern municipal. Membre de l'ala catalanista del PSC, els últims mesos s'havia postulat com a substitut de Jordi Hereu per encapçalar la candidatura socialista al consistori de Barcelona. Nascut a Sant Just Desvern fa 59 anys, Mascarell és historiador, autor d'assajos sobre gestió i política cultural i vicepresident de l'Ateneu Barcelonès.

Actualitzat
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, la carrera de Mascarell sempre ha estat vinculada a la gestió cultural. Va ser editor i director de la revista d'història "L'Avenç" entre el 1977 i el 1984, a més de ser promotor l'any 1982 de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Llengua Catalana. El 1983 va ser nomenat director de Publicacions de la Diputació de Barcelona. També va desenvolupar el projecte inicial del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i entre el 1987 i el 1991 va ser coordinador de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona.

També va ser delegat general a Catalunya de la Societat General d'Autors i Editors i director gerent de l'Institut de Cultura de Barcelona entre el 1996 i el 1999. Des d'aquesta institució va impulsar i promoure iniciatives culturals com la Festa de Santa Eulàlia, la Festa Major de Barcelona o el Festival Grec.

El 1999 va ser nomenat regidor de Cultura i regidor del districte de Gràcia de l'Ajuntament de Barcelona. Va promoure i aplicar el Pla de Biblioteques i el Pla d'Equipaments Culturals de la ciutat. També ha estat representant i membre del patronat de múltiples institucions i fundacions com Barcelona Televisió, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona, el Museu Nacional d'Art de Catalunya o del Gran Teatre del Liceu, i va formar part del consell d'administració del Fòrum Universal de les Cultures 2004.

L'abril del 2006, Mascarell va substituir Caterina Mieras al capdavant de la Conselleria de Cultura en la remodelació que va dur a terme Pasqual Maragall en el tram final del seu mandat. Va ocupar aquest càrrec poc més de vuit mesos. En la seva gestió, destaca, per exemple, la conversió de la banda dels Latin Kings en associació cultural. A principis del 2007, Ferran Mascarell va deixar el seu escó de diputat per incorporar-se al sector privat, concretament com a productor audiovisual i conseller delegat del Grup RBA.

Nascut a Sant Just Desvern el 1951, Mascarell és historiador, autor d'assajos sobre gestió i política cultural i vicepresident de l'Ateneu Barcelonès.

Es postulava com a candidat socialista a les municipals

En les darreres setmanes, José Montilla expressava públicament la seva intenció de comptar amb l'exconseller Antoni Castells i amb el mateix Mascarell per formar part del seu futur govern si guanyava les passades eleccions del 28 de novembre. Mascarell s'hauria encarregat de la macroàrea del Coneixement, que hauria integrat Cultura, Educació, Universitats i Recerca. Tanmateix, Mascarell no formava part de les llistes del PSC.

El seu nom també havia sonat en els darrers temps com a possible candidat socialista a les pròximes eleccions a l'Ajuntament de Barcelona, en substitució de Jordi Hereu.
Anar al contingut