Barcelona

Artur Mas ja té mig govern de la Generalitat tancat

El canvi de poders a Catalunya sorgit de les eleccions del 28 de novembre segueix els passos que toquen després que aquest dijous Artur Mas va ser investit 129è president de la Generalitat. Mentre el nou president i l'encara en funcions, José Montilla, acabaven de tancar el traspàs de poders en una trobada al Palau de la Generalitat, les travesses sobre la composició del govern s'han anat confirmant i ja hi ha set dels onze consellers segurs. Andreu Mas-Colell; l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder; Josep Maria Pelegrí; Irene Rigau; Joana Ortega, Felip Puig i Josep Lluís Cleries. Francesc Homs i Germà Gordó també formaran part del nou govern de Mas.

Actualitzat
El nou president català, Artur Mas, fa setmanes que porta personalment la formació del govern. Ho ha fet amb absoluta discreció, i en una entrevista a "Els matins" de TV3 s'ha enorgullit que, fins ara, els mitjans de comunicació no han pogut fer cap "travessa real".

Aquest divendres, però, s'han començat a desvelar els primers noms. En total, l'executiu estarà format per 11 consellers, entre les quals hi podria haver fins a quatre independents. Segons el nou president el govern no serà de quotes ni de gènere ni de partit.

Set dels onze consellers confirmats

El nou govern presidit per Artur Mas ja es comença a conèixer. De moment ja se saben 7 dels 11 noms que es posaran al capdavant de les diferents conselleries.

Noms com el d'Andreu Mas-Colell, que serà titular d'Economia; el de l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, que assumirà la Conselleria de Política Territorial i Sostenibilitat; el d'Irene Rigau, que serà la responsable d'Educació; el de Josep Maria Pelegrí, que es farà càrrec d'Agricultura i Medi Ambient; Josep Lluís Cleries, al capdavant de Benestar i Família, i el de Joana Ortega, que podria ser consellera de Governació.

Francesc Homs,
que Mas ha definit com un dels seus col·laboradors més íntims i eficaços, també serà present al nou govern com a secretari de Presidència, mentre que Germà Gordó, un altre dels homes de confiança de Mas, ocuparà el càrrec de secretari del govern.

Un altre nom que ha sonat al llarg d'aquests dies és el de Felip Puig. Les travesses apuntaven cap a diferents possibilitats que anaven des d'assumir la macrocartera d'Interior i Justícia, quedar-se al partit o, fins i tot, canviar d'aires i anar al món professional. Finalment, Puig no deixarà la política activa, com s'estava plantejant, i es posarà al capdavant del Departament d'Interior.

L'anunci, la setmana que ve

Artur Mas prendrà possessió del càrrec dilluns, després que la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha comunicat la investidura al rei Joan Carles I. Mas té previst donar a conèixer la composició del nou govern entre el mateix 27 de desembre a la tarda i el 28. D'altra banda, el president en funcions, José Montilla, ha rebut Mas al Palau de la Generalitat per ultimar el traspàs de poders.

Els nous consellers, però, no assumiran les seves noves funcions el 28, com seria lògic, sinó que ho faran l'endemà, una decisió motivada, segons ha reconegut Mas, per evitar que el nou govern sigui conegut com el "govern dels innocents" o que es parli de la "gran innocentada de Mas".

129è president de la Generalitat

El Parlament de Catalunya, amb 62 vots a favor de CiU, l'abstenció dels 28 diputats del PSC i 45 vots en contra de la resta de formacions, va investir Artur Mas president aquest dijous.

En el seu primer discurs, el 129è president de la Generalitat va agrair a José Montilla que faci un traspàs de poders tranquil i exemplar. Un traspàs que es tancarà aquest divendres abans de les festes de Nadal i de la presa de possessió, que tindrà lloc dilluns.

Les primeres paraules d'Artur Mas com a president van estar marcades per l'esperança i els bons propòsits; Mas es va definir com un servidor del país en aquests temps de crisi.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut