janquim

Apareixen imitacions de Wikileaks arreu del món

Arreu del món apareixen projectes que s'anuncien com una imitació més o menys original de Wikileaks. Alguns d'aquests llocs prometen revelar secrets que encara no han posat al descobert i d'altres tot just anuncien la seva posada en funcionament. Però els fills de Wikileaks es comencen a emancipar i diuen que oferiran al món el mateix esforç per la transparència dels governs.

Actualitzat
Una de les conseqüències de les revelacions sobre la diplomàcia nord-americana que ha dut a terme Wikileaks és l'aparició de diversos llocs que s'inspiren en aquest projecte impulsat per Julian Assange. N'hi ha una llista a la publicació Foreign Policy, que es resumeix a continuació.

Indonèsia

IndoLeaks és un lloc aparegut a mitjan de desembre on fan públics documents de fa temps. Segons la informació disponible el seu problema ara mateix no serien els atacs del govern local sinó les dificultats tècniques per accedir-hi. Publiquen entre altres coses la transcripció d'unes converses entre l'expresident Suharto i els aleshores presidents dels Estats Units Richard Nixon i Gerald Ford.

Tunísia

TuniLeaks es basa de moment en els missatges diplomàtics fruit de la revelació de Wikileaks que tenen a veure amb aquest país africà. Constava d'un fòrum de debat que el govern va intentar tancar però els seus impulsors mantenen viu el pols amb les autoritats. Són un grup de bloguistes que firmen amb el nom Naqaab i es troben al mateix país. Les mencions a les relacions entre els estats Units i el govern tunisià han resultat d'interès per al seu públic.

Europa

BrusselsLeaks vol exposar als ciutadans la presa de decisions que té lloc a la capital europea. Asseguren que tenen bons contactes dins de l'entramat de les institucions de la Unió i garanteixen la fiabilitat de la seva informació. De moment sembla més una proposta per rebre filtracions que no pas un lloc amb materials per esbombar als quatre vents. Pretenen posar al descobert el procés de presa de decisions i anuncien que estaran atents a les pràctiques influents dels lobbistes.

Balcans

BalkanLeaks és aparentment la creació d'uns búlgars a l'exili però de moment s'han aproximat més a les teories conspiracionistes que no pas a la revelació de secrets concrets. Així, han fet pública una llista de membres de l'aparell judicial que formarien part d'un grup de maçons, sense aclarir quin punt d'interès pot tenir una adscripció com aquesta. A la seva pàgina principal hi asseguren que la regió ja no tindrà cap més secret, però de moment no es coneixen filtracions destacades.

Rússia

Rospil és la creació d'un bloguista popular a Rússia, gràcies a les informacions publicades sobre les empreses del país, filtrades per fonts internes d'aquests grans conglomerats sorgits després del desglaç comunista. Alexei Navalny assegura que no ha estat mai amenaçat però potser això canviarà si es confirma que disposa de materials sensibles que pretén posar damunt la taula de forma imminent. Se centra en la corrupció i ja ha interessat alguns observadors, que hi veuen un espai que avança mentre el govern rus es proposa modificar la seva legislació relativa a aquests casos.

El món

Finalment, OpenLeaks és un hereu directe de Wikileaks, fundat per excol·laboradors d'Assange que té un enfocament particular. En comptes de desvelar documents secrets, a partir de filtracions, es proposen actuar com a servei digital per a tercers, que haurien de ser els seus "clients", sobretot els mitjans de comunicació i les organitzacions no governamentals.

Tenen previst entrar en funcionament la setmana que ve i la seva funció consistiria a exercir de mitjancer, de manera que les filtracions s'adrecin a aquests clients. La seva missió seria garantir la fiabilitat de la informació i el secret de la transmissió. La seva idea és treballar per la transparència sense adquirir el caràcter de radicalitat que ara mateix s'atribueix a Wikileaks.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut