Tel Aviv

Israel proposa als EUA accions encobertes contra el règim de Teheran, segons Wikileaks

Les últimes filtracions de Wikileaks posen en evidència les pressions que Israel exerceix sobre els Estats Untis perquè tanquin el cercle sobre l'Iran. Els documents que s'han fet públics deixen clara l'estratègia d'Israel per controlar els seus veïns del Pròxim Orient, amb una prioritat absoluta: l'amenaça nuclear iraniana. Israel va arribar a proposar als EUA accions encobertes per derrocar el règim de Teheran, com donar suport als moviments democràtics d'estudiants i als grups ètnics (àzeris, kurds, balutxis) que s'oposen al règim.

Actualitzat
Cinc dies després de prendre possessió com a primer ministre, Benjamin Netanyahu es va reunir amb una delegació de congressistes dels Estats Units. El "premier" israelià només volia parlar de com parar el programa nuclear de l'Iran. Ho explicava l'ambaixador dels Estats Units a Israel, James Cunningham: "Tots els altres assumptes, si es comparen, són insignificants. Per tercera vegada, Netanyahu ens pregunta: què fareu?"

Com parar els peus a l'Iran

En una altra reunió, Meir Dagan, el cap del Mossad, els serveis secrets israelians, explica al subsecretari d'Estat nord-americà, William Burns, com parar els peus a l'Iran. "S'ha de forçar el canvi de règim. S'ha de fer donant suport als moviments democràtics d'estudiants i als grups ètnics (àzeris, kurds, balutxis) que s'oposen al règim", diu Dagan.

Gaza no preocupa tant

Un dels suposats satèl·lits de l'Iran, segons Israel, són els islamistes de Hamas a Gaza, que ara sembla que li preocupen menys del que asseguren els seus dirigents en públic. Així es desprèn de la conversa entre Amos Yadlin, el cap de la intel·ligència militar israeliana, i Richard Jones, exambaixador dels Estats Units. L'ambaixador va preguntar a Yadlin si li preocupava que una Gaza controlada per Hamas fos una nova porta per a l'Iran. Yadlin va respondre que l'Iran tenia presència a Gaza, però que Israel podia fer-se càrrec de la situació mentre Gaza no tingués port. "Els palestins són la quarta amenaça, després de l'Iran, Síria i Hezbollah", assenyala l'israelià.

Yadlin segueix: "Israel seria feliç si Hamas prengués el control de Gaza, perquè l'exèrcit podria tractar Gaza com una entitat hostil." Efectivament, així és com la va tractar ara fa dos anys. El resultat: Més de 1.400 palestins hi van perdre la vida.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut