Imatge de cascos blaus de les Nacions Unides a la Costa d'Ivori (Foto: Reuters)
Gbagbo ha ordenat als Cascos Blaus que abandonin el país de forma immediata. (Foto: Reuters)
Costa d'Ivori

El president de la Costa d'Ivori, Laurent Gbagbo, ordena els Cascos Blaus que abandonin el país immediatament

Continua la tensió i els enfrontaments entre els seguidors dels dos presidents investits a la Costa d'Ivori, els de Laurent Gbagbo i els d'Alassane Ouattara, reconegut com el president electe a la Costa d'Ivori per la comunitat internacional. Gbagbo ha ordenat que els Cascos Blaus de les Nacions Unides i els soldats francesos en missió de pau abandonin immediatament el país en les properes quaranta-vuit hores. La disputa pel poder entre els dos homes ha fet planar l'amenaça d'una nova guerra civil al país.

Actualitzat
La tensió continua entre els dos bàndols del país, que està dividit políticament, sobretot des de les eleccions del passat 28 d'octubre. Lluny de seguir les recomanacions de la comunitat internacional, el president Gbagbo, que va perdre a la segona volta contra Ouattara, el president reconegut per l'ONU, ha emès un comunicat i ha assegurat que seguirà al capdavant del país malgrat el rebuig. A través de la ministra Jacqueline Lohoues Oble, ha enviat un missatge, emès per televisió, reclamant la "sortida immediata" dels prop de 10.000 cascos blaus de les Nacions Unides, i dels 900 soldats francesos que són al territori en missió de pau. El govern de Gbagbo s'oposa a la renovació de les operacions de les Nacions Unides, que expiren el proper 20 de desembre.

Oble, en el missatge televisat, ha acusat de parcialitat els Cascos Blaus i de "subministrar armes als exrebels" de les Forces Noves del país, que, segons la ministra, van ser els que van provocar els enfrontaments armats entre els dos bàndols, i que han causat 20 morts aquesta setmana, tot i que les xifres no estan confirmades.

Aquests enfrontaments armats dels rebels locals han despertat la por d'una nova guerra civil, ja que són els primers que es registren des que va acabar l'última guerra civil al país entre els anys 2002 i 2007.

La comunitat internacional ha intentat oferir exili voluntari al president Gbagbo, que ho és des de l'any 2000, quan va ser elegit per cinc anys, i que va allargar la legislatura a causa de la guerra civil. Des de les passades eleccions, no accepta la seva derrota i ha manifestat la seva intenció de continuar durant cinc anys més. Molts països africans que han viscut disputes electorals han hagut d'arribar a acords de govern compartit i la comunitat internacional està intentant buscar alternatives possibles per evitar una nova guerra civil.
Anar al contingut