Els metges ja conversen amb els pacients per internet a través de blogs com aquest i comptes a Twitter.
El blog "Diario de una mamá pediatra" rep més de 1.500 visites diàries.
janquim

L'atenció primària de salut a Badalona i Sant Adrià es vol relacionar amb els pacients per internet

El servei d'atenció primària de Badalona i Sant Adrià de Besòs prepara un projecte per relacionar-se amb els pacients mitjançant les xarxes socials. Podria ser el primer d'aquests centres que es disposa a fer servir aquestes eines basades en internet.

Actualitzat
La previsió és que es posi en marxa a partir de l'any vinent. Un dels seus impulsors, el doctor Xavier Alzaga, explica a aquest mitjà que ja té l'aprovació pertinent de Presidència, que és des d'on es coordinava fins ara l'acció a les xarxes de l'administració catalana, amb el referent de la "Guia d'usos i serveis" aprovada fa uns quants mesos.

Ara només queda pendent que l'Institut Català de la Salut doni l'última llum verda, però "tard o d'hora es farà, d'això n'estem segurs", assegura animat el reumatòleg Alzaga. De moment, presenta les credencials d'aquesta iniciativa a diversos fòrums i aquesta mateixa setmana n'ha parlat en un acte públic sobre l'ús dels serveis d'internet per part dels professionals de la salut que convocava el departament de formació dels laboratoris Menarini.

Canals de vídeo i missatges


Quan entri en funcionament, l'atenció primària d'aquest nucli de població de l'àrea metropolitana es comunicarà amb els seus pacients amb un blog i un canal que voldrà distribuir vídeos de caràcter preventiu, a més de relacionar-s'hi a través del Facebook i el Twitter.

El projecte és ambiciós i preveu un servei de consultes en línia, un grup específic de pediatria, comunitats de pacients i atenció electrònica per acompanyar determinats grups de malalts crònics.

Es tracta d'un territori que inclou nou ambulatoris i diversos centenars de professionals. Aquest abast complica la presa de decisions, però Alzaga està convençut que forma part dels reptes que l'administració acara per adaptar-se a les possibilitats que internet ofereix i es mostra optimista tot i admetre que ara mateix es troba una mica entre parèntesis.

Pediatra bloguista

Sigui com sigui, el diàleg dels facultatius i la resta del personal de salut amb els pacients és una tendència creixent. A la mateixa sessió, la pediatra Amalia Arce, de l'Hospital de Nens de Barcelona, narrava amb timidesa de quina manera el seu blog "Diario de una mamá pediatra" ha assolit un èxit molt destacat, amb més de mil cinc-centes visites diàries. No pretén atendre els interrogants i assegura que no té prou temps per contestar els comentaris que reben els seus apunts, però mira d'aportar tranquil·litat i informació que els pacients agraeixen amb correus electrònics emotius.

Arce assegura que es va inspirar en un altre pediatra, el doctor Santiago Garcia-Tornel, un home que circula amb una motocicleta on hi ha un adhesiu amb l'adreça del seu web i que manté un blog reconegut pels seus col·legues.

Avisos per Twitter

No són els únics casos, és clar, però sí una prova que els professionals d'aquest sector també senten la necessitat d'expressar les seves idees i d'arribar a les persones d'una manera més directa.

El Twitter sembla una de les eines preferides per a aquells que en comptes d'escriure en un blog opten per llançar notes breus. Les referències que se solen citar són la de l'otorrino Emilio Domínguez, que tan aviat comparteix la seva quotidianitat com demostra el ritme estressant quan hi ha guàrdies.  

El doctor Fernando Casado limita el Twitter a la gestió de la seva consulta, per avisar si hi ha cues o molta calma o per regalar consells saludables.

Internet a la consulta

Mentre els metges es decideixen a emprar aquests recursos s'estén un moviment que reclama que internet sigui present de debò a les consultes. Els professionals de les àrees d'Espanya on això encara no és possible impulsen la seva reivindicació amb una campanya a la xarxa.

La llista de casos seria llarga, però amb aquests exemples n'hi ha prou per copsar la naturalesa d'un canvi que té lloc en l'entorn de l'atenció sanitària i que a Catalunya podria tenir un intent notable si la iniciativa de Badalona i Sant Adrià finalment es confirma i aquest servei s'obre a les xarxes socials. De moment, l'accés a internet és permès i els professionals de la salut poden fer servir aquestes eines. El pas que es proposa Alzaga és arribar als pacients, com explica en aquesta entrevista videogràfica.
Anar al contingut