Internet

Una visualització de les relacions al Facebook permet traçar un mapa del món quasi sencer

La il·lustració mostra com es veu el món si les fronteres les dibuixa Facebook. Es tracta d'un exercici que ha dut a terme Paul Butler, interessat en les relacions d'amistat i les connexions que s'expressen en aquesta xarxa social que ja té prop de sis-cents milions d'usuaris arreu del planeta.

Actualitzat
En comptes d'analitzar tota aquesta quantitat ingent d'usuaris, Butler, que forma part de l'equip d'enginyers que treballa en infraestructures dins de Facebook, va emprar una mostra de deu milions de parelles d'amics, contactes associats a la xarxa. Es tractava de descobrir quines relacions entre llocs diversos hi havia. Després, va esborrar els punts establerts i només va deixar les línies que els unien, com explica ell mateix.

El resultat és un mapa que s'assembla força a un mapamundi amb la variació que allà on Facebook no té presència apareix com un espai menys lluminós. El Brasil, per exemple on la competència de Facebook és una altra xarxa social, anomenada Orkut, o l'Àfrica, on hi ha menys accés a internet, queden així desdibuixats. Però, tot i això, és possible veure en aquest dibuix un mapa dels continents i el més destacat és que els límits d'aquests espais no estan assenyalats de forma expressa sinó tan sols per les línies de les relacions. Rússia i l'Antàrtida no hi són, però la resta del món es pot reconèixer prou bé.

Potser només és un entreteniment, una visualització de les dades que dóna una forma peculiar, però també permet comprendre l'abast d'una única xarxa social estesa a molts països.
Anar al contingut