Molsa dels boscos del Montnegre confiscada pels Agents Rurals (Font:Conselleria de Medi Ambient)
La molsa confiscada equival a 180 m2. (Font: Conselleria de Medi Ambient)
Sant Cebrià de Vallalta

Agents rurals confisquen més d'un centenar de caixes de molsa il·legal

Actualitzat
Els Agents Rurals han confiscat 165 de caixes de molsa collida il·legalment als boscos del Montnegre, al Maresme, i que anava destinada a mercats i fires de productes nadalencs. La molsa intervinguda equival a una superfície d'uns 180 m2, que té un valor al mercat d'uns 1.650 euros.

Segons el Departament de Medi Ambient cal tenir en compte que l'extracció de molsa en grans quantitats de la mateixa zona pot malmetre l'equilibri de l'ecosistema del bosc i la persistència d'aquesta espècie a la zona. D'acord amb la llei forestal de Catalunya, per collir grans quantitats de molsa cal tenir l'autorització del propietari del terreny i una llicència del Departament de Medi Ambient i Habitatge que marca els criteris que cal seguir per compatibilitzar aquesta activitat amb la sostenibilitat de l'ecosistema.

Multes de fins a 3.000 euros

La recol·lecció de molses i altres productes de verd ornamental nadalenc en grans quantitats sense disposar de llicència del Departament de Medi Ambient i Habitatge pot comportar multes, tant al recol·lector com a qui el" comercialitza, que poden arribar als 3.000 euros.

La molsa és vital per mantenir l'ecosistema del bosc


La molsa confiscada és de l'espècie "Pseudoscleropodium purum", la molsa típica dels pessebres nadalencs. L'extracció de molsa en grans quantitats duna mateixa zona pot malmetre l'equilibri de l'ecosistema del bosc i la persistència d'aquesta espècie a la zona, alhora que pot iniciar processos d'erosió del sòl. La molsa és un briòfit que creix en llocs ombrívols i humits, té una gran capacitat de retenció d'aigua i d'acumulació de nutrients, és l'hàbitat d'animals petits, serveix de substrat per a la germinació de llavors d'altres plantes i protegeix el sòl. Així doncs, té una funció molt important dins del bosc.

Més vigilància per Nadal

Durant aquestes dates el cos dels Agents Rurals intensifica la vigilància a la zones forestals per evitar infraccions com aquesta. Paral·lelament, també fa inspeccions als mercats i les fires de productes nadalencs per comprovar la procedència legal dels productes que s'hi venen.
Anar al contingut