Madrid

El Senat aprova la llei del tabac sense moratòria ni espais per a fumadors

El ple del Senat ha aprovat aquest dilluns la llei del tabac en uns termes similars com va sortir del Congrés dels Diputats. El text aprovat a la cambra alta revoca algunes de les esmenes que el PP hi havia introduït en comissió, com la creació de cubicles per a fumadors i una moratòria perquè la llei no entrés en vigor fins a l'1 de juliol. La ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, s'ha felicitat del treball "rigorós i seriós" dels grups parlamentaris durant el desenvolupament d'aquesta llei i ha sentenciat que s'ha fet "una passa tremendament important per a la salut pública" a l'Estat.

Actualitzat
Davant la manca de consens polític al voltant de la llei, Pajín ha subratllat que totes les enquestes posen en relleu el suport a la llei per part "d'una majoria aclaparadora dels ciutadans". La ministra també ha destacat que la prohibició de fumar en tots els locals públics tancats no té repercussions econòmiques, escudant-se en estudis realitzats en països veïns amb una legislació similar.

Els empresaris del sector, però, no pensen el mateix. Durant la intervenció de la ministra al matí en el Foro Nueva Economía, representants de la Federació Espanyola d'Hostaleria s'han concentrat als afores de l'hotel on se celebrava l'acte per protestar contra les "contradiccions" i "incongruències" de la llei i la "intransigència" del Ministeri, que va rebutjar la possibilitat d'habilitar zones per fumar, sense servei i completament aïllades, als establiments.

La patronal diu que els clients volen zones per a fumadors

Els empresaris catalans de locals d'oci també han expressat la seva disconformitat amb la llei impulsada per l'executiu espanyol basant-se en una enquesta feta al públic de 230 locals de Barcelona. L'estudi, impulsat per la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon) i la Federació de Discoteques i Sales de Festa de Catalunya (Fadiscat), afirma que el 78,26% dels clients de locals d'oci es mostra d'acord a crear zones de fumadors aïllades, amb autoservei per part dels clients.

Segons l'estudi, el 71,29% del públic de les zones d'oci fuma: el 59% ho fa habitualment, el 29% no té aquest hàbit i el 12% ho fa ocasionalment. Els autors de l'enquesta destaquen que, entre els no-fumadors, set de cada deu donen suport a la creació de zones de fumadors.

Sobre l'impacte que tindria aquesta prohibició en l'hostaleria, el 45% dels enquestats afirma que aniria menys a aquests locals si prospera aquesta mesura, davant d'un 39% que va contestar que hi continuaria acudint com fins ara i un 16% que hi aniria més.

La patronal lamenta la intransigència de la ministra de Sanitat, perquè creuen que "menyspreant les modificacions que s'han introduït a la llei al Senat, segueix entestada a impulsar una llei radical, que pot provocar efectes catastròfics i que està condemnada al fracàs". És per això que, durant les properes setmanes, els empresaris del sector intensificaran la campanya "La llei del tabac pot matar la nit" per tal de mobilitzar l'opinió pública "contra les incoherències i falta de rigor" de la llei.

Suport dels sindicats a la llei

Un altre estudi, en aquest cas dels sindicats CC.OO. i UGT, estableix que prop de la meitat dels treballadors dels locals d'hostaleria en què es permet fumar presenten antecedents de malalties respiratòries, un percentatge que baixa fins al 30% en els treballadors d'establiments on no es fuma. Tots dos sindicats conclouen que l'única mesura de prevenció segura és eliminar el tabac dels espais públics tancats.

CC.OO. i UGT creuen que, quan l'exposició al tabaquisme passiu és conseqüència de les condicions de treball cal que sigui considerada com un risc laboral i les malalties que se'n derivin han de qualificar-se com a contingències professionals. L'informe indica que, per a un professional del sector de l'hostaleria, estar exposat als nivells actuals contaminants durant tota la seva vida laboral (al voltant d'uns 40 anys) equivaldria a fumar un cartró de tabac diari al llarg d'un any.

Una llei present a una cinquantena de països

Un total de 51 països d'arreu del món, onze dels quals de la Unió Europea, no tenen àrees de fumadors en els locals d'oci, bars i restaurants, és a dir, que no permeten fumar en aquests establiments. Entre aquests països hi ha França, Itàlia, el Regne Unit, Grècia o Suècia, a més de Mèxic, Paraguai, Iran, Jordània, 37 dels 50 estats dels EUA i set de les nou províncies argentines.

El coordinador del departament d'Iniciativa Lliure de Tabac de l'OMS, Armando Peruga, assenyala que la prohibició de fumar en locals d'oci, bars i restaurants no provoca pèrdues en l'hostaleria, sinó un impacte "neutre" o "lleugerament positiu" en els beneficis del sector, segons una investigació de l'Organització Mundial de la Salut.

La presidenta del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme d'Espanya, Ángeles Planchuelo, ha recordat que diversos informes apunten que la prohibició total de fumar, també en bars i restaurants, reduïria un 11% el nombre de fumadors.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut