Barcelona

Investigadors de la Vall d'Hebron identifiquen les cèl·lules d'un tumor responsables de l'inici del càncer

Un grup d'investigadors de la Vall d'Hebron de Barcelona ha aconseguit identificar quines de les cèl·lules d'un tumor són les responsables de l'inici del càncer i de la seva capacitat per regenerar-lo. L'estudi s'ha centrat en tumors cerebrals, però segons els autors el mecanisme es pot extrapolar a altres tumors com els de mama, pulmó o còlon. Joan Seoane, investigador de l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron, explica que també s'ha descobert un fàrmac -encara en fase d'assaig clínic- que ha demostrat que és útil per eliminar aquest tipus de cèl·lula.

Actualitzat
L'estudi fet per científics de la Vall d'Hebron ha trobat la manera de detectar quines cèl·lules d'un tumor són les responsables de l'inici del càncer. "Ara les podem localitzar dins del tumor. I ara també hem vist que hi ha fàrmacs -que estan en desenvolupament- que són efectius contra aquestes cèl·lules", ha anunciat l'investigador Joan Seoane. Segons ha afegit, "aquesta seria una manera d'eliminar les cèl·lules responsables que el tumor torni a aparèixer i per tant de la recurrència dels tumors".

El descobriment de l'equip de Joan Seoane ha permès l'atac directe amb fàrmacs a aquestes cèl·lules, que els científics anomenen "iniciadores de tumors". Dins el tumor, unes cèl·lules són diferents de les altres i no solament el fan aparèixer, sinó que causen que rebroti després d'extirpar-lo, o que faci metàstasi. Tenen característiques de cèl·lules mare i són resistents a les quimioteràpies i les radioteràpies. I com que el laboratori dels investigadors està de costat amb l'hospital, s'han agafat pacients amb glioma, un tumor cerebral dels més freqüents i agressius, per fer assajos clínics. Fins ara, no hi havia fàrmacs adequats per tractar-lo.

Els fàrmacs estan, doncs, funcionant, i els resultats del grup de Recerca i Expressió Gènica i Càncer de la Vall d'Hebron els publica a la revista especialitzada "Cancer Cell". Els mecanismes descoberts en aquests tumors cerebrals es poden aplicar en altres tipus de càncer. Ara, hauran de passar al voltant de 5 anys perquè els fàrmacs que ara estan donant aquests bons resultats es validin i s'aprovin.


VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut