Barcelona

El PSC rebutja avançar el relleu de Montilla per afavorir un debat que vagi més enllà del canvi de noms

El primer secretari dels socialistes catalans, José Montilla, ha comparegut davant del consell nacional extraordinari del PSC per analitzar la derrota electoral del 28-N. Montilla ha fet autocrítica, però n'ha fet coresponsables també els socis de govern i el PSOE. Crítiques també per a CiU, de qui ha dit que "la victòria reforçarà encara més la seva cara més sectària". El màxim òrgan del partit entre congressos ha rebutjat rellevar Montilla en una cita extraordinària per afavorir un debat obert sense condicionants electorals, amb vista a les municipals del maig, i que vagi més enllà del canvi de noms a la direcció. La renovació, doncs, es manté per la pròxima tardor.

Actualitzat
Després de sis hores de reunió, en un dels consells nacionals més llargs, els màxims representants del PSC han sortit amb una conclusió: cal un debat profund que permeti la renovació a fons del partit. Diuen que no volen només un canvi de noms en la direcció. Per això fa falta temps i, per això, han acordat que el congrés del partit sigui després de les eleccions municipals, com havien demanat els alcaldes.

Sobre el debat de si el PSC ha de tenir grup propi al Congrés dels Diputats, s'ha transmès la idea que és un debat que interessa als mitjans de comunicació, però que no és la solució. Algunes veus com Montserrat Tura han defensat redefinir les relacions amb el PSOE i treballar per una socialdemocràcia catalana.

Just abans, Montilla també havia apuntat el PSOE com una altra de les causes de la desfeta electoral.

Problemes de lideratge

Montilla ha dedicat bona part del seu discurs, que ha obert la trobada i precedit més de 40 torns de paraula, a fer autocrítca. El president en funcions i primer secretari del PSC ha assumit la derrota i ha reconegut alguns errors de "comunicació" entre el seu partit i la ciutadania durant la darrera legislatura. També ha explicat que al llarg d'aquest temps ha tingut "problemes de lideratge en el si del govern" i ha entonat el "mea culpa" assegurant que a partir d'ara "cal mirar de fer les coses millor".

Segons el president de la Generalitat en funcions, "ara cal fer una oposició real" però "amb la mà estesa en els gran temes de país" i treballar amb "tenacitat, humilitat i sacrifici" per recuperar la confiança dels ciutadans. Per aconseguir-ho, és necessari que el partit "sumi totes les seves sensibilitats" i "reforci la imatge de socialisme i catalanisme, en pro de l'Espanya plural".

La crisi i l'hostilitat dels adversaris

Pel que fa als motius de la derrota, en què el PSC ha obtingut els pitjors resultats de la seva història, José Montilla ha explicat que no n'hi ha només una causa, però ha apuntat com a principal culpable de la davallada l'actual context de crisi. Segons el primer secretari dels socialistes catalans, ell ha pagat "pels errors propis del PSC i pels del govern, però també pels derivats de la crisi econòmica".

D'altra banda, l'encara president de la Generalitat ha explicat que "el govern del PSOE no ha posat les coses fàcils", i ha carregat contra els seus socis del tripartit, a qui acusa d'haver estat "més preocupats del seu electorat que del país".

En aquest sentit, Montilla ha demanat a Convergència i Unió que no aprofiti aquesta derrota socialista per culpar-los de qualsevol problema que es presenti al llarg de la propera legislatura, i ha assegurat que "la victòria de CiU reforçarà encara més la seva cara més sectària".

El relleu, a la tardor

El consell nacional extraordinari del PSC també ha servit per revelar una de les incògnites més esperades. Montilla ha anunciat que el seu relleu es decidirà a partir de la propera tardor, un cop hagin passat les eleccions municipals.

Així, el primer secretari dels socialistes catalans contradiu les recomanacions d'alguns companys de partit que reclamaven la necessitat de decidir el canvi com abans millor, i es decanta per l'opció defensada per alguns dels alcaldes socialistes que havien demanat endarrerir aquesta decisió fins que passessin les eleccions per evitar que la polèmica sobre la successió al capdavant del PSC els perjudiqués en els comicis.

Amb tot, Montilla ha assegurat que aquestes eleccions són un repte per al partit i una oportunitat per recuperar el suport dels electors perquè el PSC "vol seguir sent la força municipalista i progressista d'aquest país, tot i la derrota en les eleccions al Parlament".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut