Barcelona

Toc d'alerta contra l'eternització dels barracons pels tràmits i la falta de pressupost

L'augment de la demanda de places escolars a Catalunya els últims anys, juntament amb la incapacitat de construir nous centres a la mateixa velocitat, ha portat milers de nens a fer classe en barracons. No és un problema ni una queixa nova. Són instal·lacions provisionals, però que, amb la crisi, poden trigar més a desaparèixer. Els afectats afirmen que l'estada en els mòduls en alguns casos s'allarga massa i comporta inconvenients seriosos per al funcionament dels centres.

Actualitzat
Els pares i professors de les escoles i instituts del barri de Sant Andreu, a Barcelona, han organitzat aquest dissabte una tamborinada per reclamar més places i la construcció dels edificis definitius dels centres que, des de ja fa tres anys, són en barracons. Denuncien la manca de planificació, perquè aquest curs més de 100 nens s'han quedat sense plaça al barri i, de cara al curs que ve, temen que tornarà a passar el mateix.

El que es denuncia a Sant Andreu és conseqüència de l'augment de la demanda de places escolars: des del 2003, la població escolar ha crescut en més de 200.000 alumnes, un 20%, i el nombre de centres públics s'han incrementat aproximadament en la mateixa proporció.

Educació prioritza la nova construcció en llocs massificats o quan un edifici té problemes estructurals però la demanda de places escolars ha estat més ràpida que la capacitat de construir nous centres, i s'ha hagut de respondre amb la instal·lació de barracons o mòduls prefabricats. Els problemes pressupostaris fan que en moltes escoles s'eternitzi l'estada en barracons.

Casos a cabassos

Fins fa tres anys no hi havia institut a Sant Vicenç de Montalt, però l'augment demogràfic va impulsar la creació del centre per encabir-hi els alumnes de Sant Vicenç i Caldes d'Estrac. Van començar amb aules prefabricades i el compromís que es construiria el centre en uns terrenys municipals.

L'Ajuntament assegura que per Educació era una obra prioritària, però aquest mes de novembre s'ha adjudicat la construcció dels últims centres de la legislatura i el de Sant Vicenç no hi consta. Ara ja hi ha 205 alumnes, i de cara al curs que ve hauran d'instal·lar al pati dos nous barracons per encabir-hi quart d'ESO, i, si tot continua igual, el 2012 ja no quedarà espai perquè s'hi pugui fer el Batxillerat.

L'Escola Mediterrània de Barcelona la van haver de tirar a terra fa tres anys per deficiències, i tot i tenir el solar encara no hi ha data d'inici d'obres. Els barracons són dins del pati d'una altra escola del barri. El Consorci d'Educació de Barcelona s'ha compromès a tenir l'edifici construït durant el curs 2011-2012, però a l'escola no hi confien gaire.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut