Dublín

El nacionalitzat banc irlandès AIB pagarà 40 milions en bonus als seus directius

L'entitat irlandesa Allied Irish Banks (AIB), que ha rebut fins ara 3.500 milions d'euros d'ajuda del govern de Dublín per a la seva recapitalització, pagarà aquest any més de 40 milions d'euros en bonus als seus directius, segons assegura la cadena de televisió irlandesa RTE. L'emissora apunta que 2.400 treballadors rebran el proper 17 de desembre bonus per un import mitjà de 16.700 euros, després que diversos dels membres de la seva plantilla recorreguessin a la justícia per assegurar que aquests pagaments es recullen en contractes signats abans de la crisi financera que va començar el 2008.

Actualitzat
La quantitat destinada aquest any al pagament de primes, que és inferior als 55 milions d'euros de l'any passat, representa una part significativa del valor del banc en borsa, que és de 572,9 milions d'euros. Les accions de l'entitat irlandesa han caigut en picat en els últims dos anys, des dels 23,95 euros fins a només 50 cèntims.

Per la seva banda, segons l'RTE, el president executiu d'AIB, David Hodgkinson, ha assegurat en una carta enviada a la plantilla que la quantitat que es pagarà aquest any en bonus als directius "reflecteix el passat". "Encara que es tracta d'una obligació legal que té l'entitat, reflecteix el passat i no és la manera en què tenim previst treballar en un futur", assegura Hodgkinson.

En aquesta línia, ha afegit que els problemes a què s'enfronta l'entitat comporten que el banc actualment depengui del suport del govern i dels contribuents, i ha assenyalat que està treballant per assegurar-se que, en el futur, la seva política de pagaments i beneficis "reflecteixi més les responsabilitats de l'organització, el seu comportament i el clima econòmic general".

El conseller delegat de l'Autoritat de Desenvolupament Industrial d'Irlanda (ANADA en les sigles en anglès), Barry O'Leary, va qualificar d'"estranyes" aquestes pagues i va desitjar que la seva institució tingués aquests diners per reparar l'"entelada reputació del país en l'escenari internacional".

En aquest sentit, el partit de l'oposició, el Fine Gael, proposarà demà una esmena al Congrés irlandès a les mesures d'emergència financera que reculli un "superimpost" del 99% als bonus en el sector de la banca.
Anar al contingut