Dopatge

La Guàrdia Civil comença una operació antidopatge a l'esport espanyol i deté l'atleta Marta Domínguez

La Guàrdia Civil ha començat aquest dijous una operació contra el dopatge a l'esport espanyol. S'han escorcollat diferents domicilis d'esportistes, entrenadors, farmacèutics i metges, i realitzat catorze detencions. Entre els detinguts, el nom més destacat d'aquest inici d'operació és el de l'atleta Marta Domínguez. A l'atleta l'acusen de subministrar substàncies dopants a altres atletes, li han pres declaració i ha estat posada en llibertat amb càrrecs. També s'han detingut el seu entrenador, César Pérez; el tècnic Manuel Pascua Piqueras a Madrid, i el metge Eufemiano Fuentes a Las Palmas, segons fonts judicials. En els registres, la Guàrdia Civil ha trobat en diversos dels domicilis dels investigats, substàncies dopants, anabolitzants i fins i tot bosses de sang.

Actualitzat
Dos agents de la Guàrdia Civil no uniformats han sortit a les 13.40 del domicili on viu l'atleta Marta Domínguez, campiona del món dels 3.000 metres obstacles, a Palència. S'han emportat un ordinador portàtil, un maletí metàl·lic i una caixa de cartró, i han marxat en un turisme, segons alguns testimonis presencials, un cop acabat l'escorcoll. S'acusa la fondista espanyola de subministrar substàncies dopants a altres atletes. Marta Domínguez ha declarat a les dependències de la Guàrdia Civil de Palència i ha estat posada en llibertat, si bé amb càrrecs. El contingut de tot plegat està sota secret de sumari, que el jutge podria aixecar en els pròxims dies, un cop hagin declarat tots els presumptes implicats. Es dóna la circumstància que, en l'actualitat, Domínguez, de 35 anys, està temporalment allunyada de la competició perquè està embarassada, però té previst tornar a competir un cop doni a llum, amb motiu dels Jocs Olímpics de Londres del 2012. Si el jutge la imputés per aquest motiu, Marta Domínguez hauria d'enfrontar-se amb un possible delicte contra la salut pública que es tramitaria per la via penal i que podria arribar a suposar-li una pena de presó. La notícia s'ha rebut amb gran consternació en el món de l'esport espanyol.

La detenció de l'atleta Marta Domínguez és la punta de l'iceberg de la nova operació policial contra el dòping, batejada com "operació Llebrer". L'operació, que s'està portant a terme a diverses províncies de l'estat espanyol, també ha esquitxat de moment el seu entrenador, César Pérez; el seu mànager, José Alonso Valero; el tècnic Manuel Pascua Piqueras, entrenador, entre altres, de la campiona d'Europa dels 1.500 metres, Núria Fernández o de Reyes Estévez o Miquel Quesada. Aquests dos atletes catalans, de moment, no han estat citats a declarar. Un altre dels implicats és el doctor Eufemiano Fuentes, implicat, el 2006, en l'"operació Port".

La Federació Espanyola demana que tots els culpables siguin castigats

La Federació Espanyola d'Atletisme, presidida per José María Odriozola, ha manifestat mitjançant un comunicat que és la primera interessada que "tots els culpables siguin castigats". L'organisme puntualitza: "Som els primers interessats que la lluita antidopatge arribi a la seva màxima eficàcia i que tots els culpables siguin identificats i castigats d'acord amb les nostres lleis". La nota recorda que la Federació sempre ha col·laborat "amb totes les autoritats, esportives i policials, nacionals i internacionals, en la defensa de l'esport net, i té un dels millors programes de lluita antidopatge". I ho certifica assegurant que des de principis d'any "tots els nostres atletes d'elit han passat nombrosos controls antidopatge, tant en competició com fora d'ella, i tots hi han donat negatiu, excepte un cas que està pendent de resolució definitiva". Aquest últim fa referència a José Luis Blanco.

La Federació subratlla que "sempre cal respectar la presumpció d'innocència de les persones, fins que se'n demostri de forma clara la culpabilitat", i assegura que "si això passés, castigarà sense dubtar-ho i d'acord amb les lleis existents els que hagin fet trampes en la preparació o participació en competicions". En la mateixa línia s'ha manifestat el secretari d'Estat per a l'esport, Jaime Lissavetzki, que ha assegurat que, fins que no finalitzi la investigació, "no es podrà dir res sobre la situació de Marta Domínguez". En tot cas, Lissavetzki ha deixat clara la postura del Consell Superior de l'Esport davant els casos de dopatge. "La nostra posició és clara, com ja es va mostrar en la llei publicada el 2006. El dopatge, excepte pel que fa al consum, constitueix un delicte penal, i per la nostra part només queda posar-nos a disposició del jutge per al que faci falta", ha afegit.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut