Estats Units

Els EUA descriuen Zapatero com un polític molt astut, que no té conviccions polítiques i que no tolera que li donin lliçons

La diplomàcia dels Estats Units examina el govern espanyol. En l'última tanda de documents filtrats per Wikileaks, els ambaixadors nord-americans descriuen José Luis Rodríguez Zapatero com un polític astut i implacable amb els seus enemics, que no té conviccions fermes. Diuen també que no suporta que li donin lliçons i que no té cap interès en la política exterior. A Carme Chacón la consideren immadura políticament i a José Blanco, com un home que fa mala impressió i que no és de confiança. El més elogiat, Alfredo Perez Rubalcaba. Washington diu que és el ministre més impactant del govern i el qualifiquen com un home amb "capacitat, poderós i amb molta habilitat per tallar focs".

Actualitzat
Un dia més, Wikileaks ha fet públics a la seva pàgina web nous documents. Els papers secrets de la diplomàcia nord-americana, que ara ha filtrat, descriuen amb tot detall la visió que el govern dels Estats Units té del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i del seu cercle de confiança. A Zapatero el veuen com un polític astut, que no té conviccions fermes i que no està gens interessat en la política internacional i el descriuen com un polític amb tendència al populisme i a actuar més de cara al galliner que no per a la gent de primera fila. Els ambaixadors nord-americans, però, recomanen a la Casa Blanca que no el menystingui, perquè pot ser implacable amb els seus enemics.

La majoria d'aquests informes diplomàtics daten de principis del 2009, però n'hi ha de més antics, que es remunten al 2006. El 21 de gener del 2009, un document preveia la caiguda de l'exvicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega. Segons assegurava, el president ja no li tenia confiança i l'apartaria quan ja no li fos útil; apuntaven, en aquest sentit, a la propera crisi. A part d'això, no fan un retrat gaire crític de Zapatero: en general, el consideren un home dialogant i preparat en els temes fonamentals.

El més elogiat és Alfredo Perez Rubalcaba. El consideren molt capacitat, seriós, com un veritable tallafocs i un aliat poderós. No en surt tan ben parat l'exministre d'Afers Estrangers Miguel Ángel Moratinos. Li retreuen que sigui egoista, erràtic i que renyi i castigui els ambaixadors estrangers. De la ministra de Defensa, Carme Chacón, diuen que és immadura políticament i que se centra massa en detalls de poca importància, però pronostiquen que tindrà un gran pes en la política espanyola del futur. També repassen el seu antecessor en el ministeri, José Bono, a qui veuen com un home massa grandiloqüent. Del ministre José Blanco asseguren que no és un home de confiança. Apunten que ha fet mala impressió a alguns ambaixadors, que no mira als ulls i que és molt barroer en temes polítics.

La farmacèutica catalana Grifols, enclavament estratègic

Wikileaks també publica una llista dels llocs estratègics del món que els Estats Units consideren fonamentals per protegir els seus interessos. De l'estat espanyol en seleccionen tres, dos de previsibles i un de sorprenent. L'estret de Gibraltar, el gasoducte que enllaça la península Ibèrica amb Algèria, i afegeix la farmacèutica catalana Grífols com un dels 300 enclavaments estratègics del planeta.

Cada any, els Estats Units emeten una llista d'elements estratègics per a la seva seguretat i a la llista del 2009 hi inclouen l'empresa catalana. Washington hi estaria interessat per un dels productes que s'hi fabrica, derivat del tractament del plasma, i que té múltiples aplicacions terapèutiques. Grifols és la principal empresa europea d'hemoderivats i és present a desenes de països, incloent-hi els Estats Units.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut