Ginebra

L'Iran negocia amb Occident el seu controvertit programa nuclear

L'Iran ha reobert a Ginebra les negociacions del controvertit programa nuclear amb les potències occidentals després d'un any d'estancament. La cimera ha començat enmig d'un clima tens perquè Teheran ha anunciat, en les hores prèvies, que ja controla tot el procés per generar combustible atòmic. Un membre de la delegació negociadora ha qualificat de "constructives" les converses, que es reprendran aquest dimarts.

Actualitzat
Després de 14 mesos de bloqueig, l'Iran ha reprès el diàleg amb les potències occidentals sobre el seu controvertit programa nuclear. Les converses han arrencat a Ginebra en un clima de pessimisme perquè, en les últimes hores, Teheran ha aprofitat per anunciar que ja pot produir combustible nuclear de manera autosuficient.

Ningú espera grans resultats de la cimera, que ha començat marcada per aquest anunci. Els científics nuclears iranians han aconseguit produir el primer lot d'urani concentrat, un element clau per fabricar urani enriquit. Això neguiteja els països occidentals, que sospiten que l'Iran vol enriquir urani per fabricar la bomba atòmica.

El règim de Mahmud Ahmadinejad sempre ha mantingut, però, que la producció de combustible nuclear està destinada només a usos civils. La reunió ha aplegat aquest dilluns els membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU, Alemanya i Brussel·les. La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, fa de mitjancera en les negociacions amb el delegat iranià, Saïd Jalili.

Les converses, que un membre de la delegació negociadora ha qualificat de "constructives", es reprendran aquest dimarts.
Anar al contingut