Barcelona

L'estat espanyol "s'enfonsa en el caos" amb la vaga de controladors aeris, segons la premsa internacional

Espanya "s'enfonsa en el caos" a la premsa internacional. Aquest diumenge els principals rotatius europeus i dels Estats Units utilitzen adjectius com "catastròfica", "salvatge" o "caòtica" per definir la vaga dels controladors aeris que entre divendres i dissabte va afectar més de 600.000 persones i va acabar amb la declaració de l'estat d'alarma per primera vegada en la democràcia a Espanya. La majoria de rotatius destaquen que la situació només es va començar a resoldre quan el govern va enviar l'exèrcit a les torres de control i va amenaçar els treballadors amb penes de presó. Els diaris critiquen també els "sous elevats" dels controladors, que, recorden, són dels més alts de tot Europa.

Actualitzat
Al Regne Unit la majoria dels diaris dediquen articles a la "vaga salvatge" dels controladors aeris, que qualifiquen de "catastròfica". Els rotatius critiquen els elevats salaris dels controladors, i destaquen que no van tornar a la feina fins que el govern no va declarar, de forma completament inèdita, l'estat d'alarma. A França la televisió France 1 assegura que els ciutadans estan "en xoc" per la polèmica i la crisi generada per les reivindicacions dels controladors, mentre que a Alemanya "Bild" manté que l'Estat "s'enfonsa en el caos".

Els sous dels controladors, "una obsessió nacional"

"The Observer", l'edició dominical del diari "The Guardian", dedica un article a la crisi aèria i titula "Espanya utilitza l'exèrcit per forçar els aeroports a obrir". El corresponsal del diari a Madrid, Gilles Tremlett, defineix com a "extraordinària" la decisió de Zapatero de declarar l'estat d'alarma i assegura que el president espanyol va prendre com a model "la confrontació del 1981 entre Ronald Regan i els controladors aeris americans". El rotatiu assegura que els salaris dels controladors han esdevingut "una obsessió nacional" en un país "amb un 20% d'atur i que pateix greus retallades de la despesa pública". Segons el corresponsal, els espanyols volen que els vaguistes "siguin castigats".

El diari britànic "The Sunday Telegraph" titula "Espanya envia la policia armada a trencar la catastròfica vaga aèria". El diari assegura que els controladors mantenen "disputes" amb el govern pels salaris i les condicions de treball "tot i que són els més ben pagats d'Europa". El rotatiu inclou el testimoni d'un controlador aeri que explica per telèfon la situació un cop es va declarar l'estat d'alarma. "Hi ha guàrdies civils amb pistoles. Si no comencem a treballar ara, serem arrestats", assegura el controlador.

El "Sunday Times" dedica un article especial als britànics que s'han vist afectats per la vaga de controladors i pels problemes de transport derivats del temporal de fred. El text assegura que, "mentre milions de britànics es preparen per a una nova setmana de temperatures gèlides, aquells que van triar una escapadeta a climes més càlids van haver de tocar de peus a terra quan els controladors aeris van començar una vaga salvatge". El rotatiu també critica els salaris elevats dels controladors, que, segons diu, "són més alts que el del president espanyol".

Als Estats Units, "The New York Times" dedica un article a la vaga, que assegura que va causar "escenes caòtiques" als principals aeroports de l'estat espanyol. El diari defensa que el govern espanyol va haver d'adoptar "mesures d'emergència" extraordinàries "per primera vegada des del seu retorn a la democràcia" per restaurar el trànsit aeri. El rotatiu recorda que l'estat espanyol impulsa fortes mesures d'austeritat per frenar "les preocupacions" que estigui entre "les economies febles de l'euro" i "necessiti un rescat financer". Entre les mesures, diu "The New York Times", n'hi ha per a la privatització del 49% d'Aena i per reformar les condicions laborals dels controladors. "USA Today" també destaca la notícia en la seva secció internacional i remarca que els controladors "tornen a la feina" en una de les "primeres destinacions turístiques d'Europa".

Un "cop dur" per a la reputació del turisme i de l'Estat

De fet, a França el diari "Le Fígaro" parla de les conseqüències de la vaga, especialment per al sector del turisme, que "representa l'11% del PIB espanyol". El rotatiu indica que les previsions apunten a unes pèrdues "de milions d'euros per a la indústria" i d'un "cop dur per a la imatge de destinació turística d'Espanya". La televisió France 1 assegura que l'estat espanyol està "en xoc" per culpa de la vaga, i explica que els ciutadans "veuen malament" tota la crisi.

A Alemanya el berlinès "Die Welt" assegura que la vaga causarà "danys enormes a la reputació" de destinació turística de l'estat espanyol. Segons el diari, 14.000 alemanys es van veure afectats per la vaga. A Alemanya el sensacionalista "Bild" també assegura que la vaga dels controladors "enfonsa Espanya en el caos". El rotatiu indica que l'impacte de la vaga encoberta es va notar a Alemanya i a tot Europa, i va afectar més de 600.000 passatgers.
Anar al contingut