Madrid

El govern decreta l'estat d'alarma davant la vaga de controladors aeris per primera vegada a la història de la democràcia

El govern espanyol ha decretat l'estat d'alarma davant de la situació provocada per la vaga dels controladors aeris, que ha titllat de "xantatge". El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha anunciat que a partir d'aquest moment estan mobilitzats i si no es reincorporen incorreran en un delicte de desobediència segons el Codi Penal militar. Aquesta mesura arriba després que l'executiu hagi aprovat un reial decret pel qual l'exèrcit ha passat a controlar l'espai aeri. Rubalcaba també ha explicat que s'espera que a partir de demà la situació torni a la normalitat.

Actualitzat
La vaga dels controladors aeris declarada per sorpresa aquest divendres continua afectant greument gran part dels aeroports de tot l'Estat. Davant aquesta situació, l'executiu de Zapatero ha posat en marxa una sèrie de mesures extraordinàries. En una reunió extraordinària del Consell de Ministres, el govern ha decretat l'estat d'alarma, una situació mai viscuda fins ara en la història de democràcia espanyola. El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba ha anunciat que amb l'aplicació d'aquest decret, els controladors aeris passen a estar mobilitzats i que aquesta mobilització suposa que "si no van als seus llocs de treball incorren en un delicte de desobediència tipificat en el Codi Penal militar". Aquest codi estipula que el delicte de desobediència es pot castigar amb penes de presó que anirien dels tres mesos fins als dos anys.

Rubalcaba també ha explicat que a partir de la publicació i entrada en vigor del nou decret, que tindrà una vigència d'un màxim de 15 dies, les autoritats militars, que a hores d'ara encara controlen l'espai aeri, comunicaran amb detall als controladors aeris quines obligacions i responsabilitats tenen amb l'objectiu d'intentar normalitzar la situació. De moment, ja s'ha anunciat que la situació no tornarà a la normalitat almenys fins demà.

D'altra banda, el ministre d'Interior ha demanat disculpes als afectats i ha assegurat que "estem davant d'un grup de treballadors que estan defensant uns privilegis inacceptables mitjançant el xantatge", cosa que el govern "no permetrà sota cap concepte".

Una vaga sorpresa

El conflicte entre els controladors aeris, Aena i el govern espanyol no és novetat. Aquest cop però, la situació ha arribat inesperadament i sense previ avís, cosa que ha obligat l'executiu espanyol a prendre decisions dràstiques. La declaració d'estat d'alarma arriba després que aquest divendres es desencadenés la vaga per sorpresa. Per primera vegada en la història de la democràcia, l'espai aeri ha passat a mans de l'exèrcit. Aquest divendres a la nit, i després del caos originat arran de l'anunci de vaga, el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va signar l'ordre que permetia als militars prendre el comandament de les torres de control.

A dos quarts de dotze de la nit compareixia  el vicepresident primer del govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, després d'haver-se reunit amb el ministre de Foment, José Blanco, i la ministra de Defensa, Carme Chacón, al gabinet de crisi a Madrid. Rubalcaba anunciava la militarització de la direcció de la circulació aèria de tot el territori espanyol com a mesura per aquesta "situació extrema". D'aquesta forma, el Ministeri de Defensa activava temporalment la mesura i es responsabilitzava de "l'organització, la planificació, la supervisió i el control" de tot l'espai aeri.

Rubalcaba però, no era l'únic membre del govern que compareixia davant dels mitjans per donar explicacions. El ministre de Foment, José Blanco, qualificava la vaga dels controladors com a "xantatge a la societat", i assegurava que "cal tornar a la normalitat el més aviat possible". A més, Blanco ja apuntava que la negativa dels controladors a reincorporar-se a la feina podria suposar un delicte.

En les últimes hores, i davant l'evolució dels fets, el sindicat de controladors USCA demanava oficialment als seus treballadors que tornessin als llocs de treball, una petició que la majoria dels controladors no han seguit.

Revisions mèdiques als controladors

Per la seva banda, els controladors aeris han justificat la seva absència al·legant problemes de salut, com per exemple, estrès i taquicàrdies. Davant d'això, el president d'Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (Aena), Juan Ignacio Lema, ha anunciat que s'ha ordenat fer exàmens mèdics als controladors aeris per verificar el seu estat de salut. Segons Lema, aquesta actitud "irresponsable" dels controladors està provocant "greus perjudicis" a Espanya i pot constituir un delicte penal. Lema ha explicat que s'ha demanat al Centre Internacional de Medicina Avançada (CIMA) aquest reconeixement de l'estat de salut dels controladors que han al·legat incapacitat, i que comprovin la veracitat dels abandonaments dels llocs de treball.

Així mateix, Lema ha assenyalat que el govern està activant plans alternatius de transport amb Renfe per pal·liar la situació. El president d'Aena ha demanat als controladors que abandonin la vaga i que "deixessin de prendre els ciutadans com ostatges" per tornar a la situació de privilegi de què gaudien abans de la nova llei aprovada pel Congrés.

De moment, es calcula que hi ha més de 330.000 usuaris afectats. Aena ha facilitat dos telèfons d'informació als usuaris -el 902 404 704 i el (+34) 91 321 10 00- i també ha demanat als passatgers que no vagin a cap aeroport, i que consultin la seva companyia aèria abans de sortir de casa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut