Costa d'Ivori

Tensió màxima en una Costa d'Ivori amb dos presidents investits

El risc de guerra civil és cada cop més evident a la Costa d'Ivori, on han estat investits dos presidents en un mateix dia. D'una banda, el cap de l'oposició i guanyador de les eleccions de diumenge passat als ulls de la comunitat internacional, i, de l'altra, el cap del govern sortint, que té el suport de l'exèrcit. La tensió que es viu al carrer ja ha provocat diverses morts.

Actualitzat
Els incidents són la resposta al carrer a la incertesa política que afecta el país, on s'ha investit dos presidents el mateix dia. Laurent Gbagbo, que ha encapçalat el país els últims deu anys, ha estat investit per a un nou mandat malgrat que la comissió electoral, la comunitat internacional i el mateix primer ministre no el reconeixen com a guanyador de les eleccions. I és que amb l'última maniobra, Gbagbo va aconseguir que el Consell Constitucional revoqués els resultats.

Per la seva banda, el candidat de l'oposició, Alassane Ouattara, el clar guanyador de les presidencials del 28 de novembre segons la comissió electoral i la majoria de la comunitat internacional, ha fet, en privat, la seva pròpia cerimònia d'investidura. Els Estats Units, França i les Nacions Unides han reconegut la seva victòria i han exigit a l'actual president, Laurent Gbagbo, que assumeixi la derrota.

La tensió és màxima. S'han tancat les fronteres i l'espai aeri, s'han limitat els mitjans de comunicació i el govern ha amenaçat, fins i tot, d'expulsar el cap de la missió de l'ONU si no accepta el triomf de Gbagbo. El temor a l'esclat d'una guerra civil torna a planar sobre el primer productor mundial de cacau, considerat fins fa una dècada un dels països més estables de l'Àfrica. Al carrer la inestabilitat s'ha traduït en enfrontaments entre partidaris d'un candidat i de l'altre. Quinze morts en una setmana, però se'n temen molts més.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut