Europa

El temporal de neu al continent europeu provoca víctimes mortals i caos als mitjans de transport

L'onada de fred continua castigant el continent europeu. Han mort ja més de 25 persones a causa del temporal i el caos s'ha instal·lat en els diferents mitjans de transport, ja siguin terrestres o aeris. Els països més castigats són Polònia, la República Txeca, Lituània i Alemanya. En algunes zones s'ha arribat als 33 graus sota zero. A la península Ibèrica, Protecció Civil ha alertat de fortes nevades a Cantàbria, Castella-la Manxa, Galícia i Madrid.

Actualitzat
Carreteres tallades, trens aturats, aeroports tancats, inundacions i poblacions aïllades a tot Europa, des de les illes Britàniques fins al Bàltic. I també les primeres víctimes mortals, més de 25. Tot, provocat pel fort temporal de neu que castiga el continent europeu.

Polònia és un dels països més afectats. Hi han mort almenys 18 persones en els últims dos dies a causa de les baixes temperatures. Una central elèctrica pròxima a Varsòvia ha deixat de funcionar a causa de la neu i ha deixat sense calefacció i sense aigua calenta unes 20.000 persones. Unes deu persones més haurien mort també per les baixes temperatures a la República Txeca, Lituània i Alemanya, on en algunes poblacions els termòmetres han baixat fins als 33 graus sota zero.
 
Les nevades també han provocat desbordaments de rius i inundacions en algunes zones d'Albània, Bòsnia, Sèrbia i Montenegro. Les autoritats han declarat l'estat d'emergència i s'ha hagut d'evacuar persones que han quedat aïllades.

Al Regne Unit i Suïssa el fort temporal de fred i neu ha obligat les autoritats a tancar moltes escoles, i a Dinamarca s'ha hagut de mobilitzar l'exèrcit per ajudar els equips d'emergència.

Afectacions als aeroports i serveis de tren

A les illes Britàniques molts aeroports han hagut de tancar per l'estat de les pistes d'aterratge. L'aeroport de Gatwick, a Londres, ha hagut de tancar per segon dia consecutiu i no s'obrirà fins la matinada de divendres, si la neu ho permet. L'Eurostar funciona però en horari reduït amb trens cancel·lats i esperes de fins a 90 minuts. Segons les autoritats, el temporal de neu podria costar al país 1.200 milions de lliures (1.417 milions d'euros) al dia. Es tracta de la pitjor onada de fred dels últims 20 anys.

A França la situació és molt similar. A París, tant l'aeroport Charles de Gaulle com el d'Orly, han hagut de suspendre aquest dijous un 25% dels vols programats, mentre que a Lió una vintena de vols també s'han cancel·lat. En total, hi ha un centenar de departaments francesos en alerta taronja. A Alemanya els aeroports més afectats han estat els de Munic i Berlín, amb una cinquantena de vols suspesos.

Una situació semblant, amb aeroports tancats, carreteres tallades i ferrocarrils aturats, es viu també a Irlanda, Bèlgica i Suïssa. Com a conseqüència d'això, a l'aeroport de Barcelona s'hi registren força retards.

Pel que fa als serveis de trens, la neu també ha obligat a fer-hi restriccions importants. La meitat dels serveis de tren Eurostar entre Brussel·les i Londres van haver de ser cancel·lats al llarg d'aquest dijous, i 7 dels 17 trajectes previstos entre Londres i París també van ser anul·lats. Aquesta situació es podria repetir en les pròximes hores.

Alerta a bona part de l'Estat

El temporal de fred també ha arribat al nord de la Península. Protecció Civil ja ha alertat de la neu i el fred a Cantàbria, Castella-la Manxa i Galícia, on l'acumulació de neu i el gel ha provocat accidents i ha deixat més de 22.000 alumnes gallecs sense escola. Al País Basc, Astúries i Cantàbria, on hi ha tres ports de muntanya tancats, neva a cotes entre 200 i 500 metres. I a la ciutat de Madrid es podria arribar als tres centímetres de neu i es recomana l'ús del transport públic.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut