Washington

Wikileaks revela que els EUA consideren Rússia un estat "mafiós" on mana Putin

Nous documents filtrats per Wikileaks revelen que els EUA consideren Rússia un "virtual estat mafiós" en què qui mou el fils és Vladímir Putin, per sobre del president Dimitri Medvédev. Els informes diplomàtics també alerten que la màfia i el crim organitzat estan infiltrats a les institucions. D'acord amb els documents, els Estats Units tampoc descarten que Putin estigués al cas de l'operació per assassinar l'exagent secret Alexander Litvinenko a Londres el 2006.

Actualitzat
Els cables diplomàtics nord-americans apunten que Vladímir Putin "governa entre bastidors" per sobre de Medvédev, que no pren "cap decisió important" sense haver-ho consultat abans amb el seu antecessor en el càrrec.

Si una filtració prèvia definia la relació entre Putin i Medvédev com la de Batman i Robin, l'última filtració la qualifica "d'oculta per al món exterior".

L'ambaixador també deixa constància dels "vincles directes del govern de Moscou amb el crim" i del fet que els ministres de Defensa, Interior i Seguretat russos "s'assemblen més a la policia secreta tsarista que a les institucions de seguretat occidentals".

Els EUA van recollir l'opinió d'un membre de la Fiscalia Anticorrupció espanyola que considerava que les màfies controlen els sectors estratègics de Rússia.

Les filtracions apunten també que hi va haver amenaces al personal diplomàtic dels EUA i altres països occidentals després de les revolucions de Geòrgia (2003) i Ucraïna (2004), perquè els serveis secrets russos els veien com a instigadors de les revoltes.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut