Moment de les votacions als candidats a ingressar al Tribunal Constitucional (Foto: EFE)
Moment de les votacions als candidats a ingressar al Tribunal Constitucional (Foto: EFE)
Barcelona

El Tribunal Constitucional es renova amb tres anys de retard

El Senat ha aprovat finalment el relleu de quatre magistrats del Tribunal Constitucional més de tres anys després que caduqués el seu mandat. El nomenament, encallat des de l'any 2007, el van pactar el PSOE i el PP fa dues setmanes. Amb més de tres cinquenes parts dels vots de la cambra alta, han estat escollits l'expresident del Tribunal Suprem, Francisco José Hernando, i els catedràtics Adela Azúa, Luis Ignacio Ortega i Francisco Pérez.

Actualitzat
La renovació del Tribunal Constitucional ha arribat amb tres anys de retard. El PSOE i el PP han desbloquejat el nomenament dels quatre magistrats que li corresponen designar al Senat.

L'expresident del Consell General del Poder Judicial Francisco José Hernando i els catedràtics Luis Ortega, Adela Azúa i Francisco Pérez de los Cobos han obtingut la majoria qualificada suficient per formar part de l'Alt Tribunal. Aquests, amb un mandat de sis anys, substituiran els quatre membres amb el mandat caducat, entre els quals hi ha la presidenta, María Emilia Casas.

El Tribunal té encara pendents recursos per l'Estatut català i també s'ha de pronunciar sobre altres recursos interposats pel PP contra diverses lleis aprovades a Catalunya els últims mesos, com ara la prohibició dels toros, el codi de consum i la llei del cinema.

Els nous magistrats, segons fonts parlamentàries, han comptat amb el suport del PSOE, el PP, el grup de senadors nacionalistes (el PNB i el BNG) i els del Grup Mixt. CiU ha votat en blanc, mentre que l'Entesa ho ha fet de manera dividida: el PSC a favor, ERC ha emès un vot nul al rebutjar els noms proposats pel PP i escriure els dos promoguts pel Parlament, i ICV només ha donat suport als noms proposats pels socialistes.

El president del Senat, Javier Rojo, no ha pogut evitar que se li escapés un "per fi" a l'acabar el recompte dels vots i donar així per finalitzada una llarga batalla que ha enfrontat el PP i el PSOE per la seva quota de poder al Constitucional.
Anar al contingut