Brussel·les

El ministre d'Afers Estrangers marroquí diu al Parlament Europeu que el seu país "és víctima d'una campanya de propaganda"

Després que el Parlament Europeu va denunciar l'esclat de violència al Sàhara Occidental, el ministre d'Afers Estrangers marroquí ha dit avui davant de l'Eurocambra que el Marroc és víctima d'una campanya de propaganda. Ha recordat també que el Marroc és el principal soci de la Unió Europea al sud de Mediterrani i ha negat la mort de civils en el desallotjament del campament saharaui d'Al-Aaiun. La intervenció del ministre ha estat marcada per un to desafiant que ha provocat que alguns eurodiputats li hagin recordat que el Parlament Europeu és una cambra democràtica i que la resolució que tan empipa el Marroc es va aprovar per unanimitat de tots els grups.

Actualitzat
No és habitual que al Parlament Europeu s'hi sentin un cúmul tan gran de retrets dirigits als eurodiputats. Qui els ha fet ha estat Taieb Fassi Fihri, ministre d'Afers Estrangers del Marroc, que els ha retret que, en relació amb el Sàhara Occidental, no vulguin ni escoltar el Marroc i que repeteixin les paraules de propaganda del Front Polisario. El cap d'Exteriors també ha mostrat el seu desacord amb la resolució aprovada, que condemnava la violència en el desallotjament del camp de protesta d'Al-Aaiun, perquè considera que va ser "precipitada", ja que encara no l'havien escoltat, i injusta "respecte de les persones mortes".

En la seva intervenció davant la comissió d'Afers Estrangers, Fassi Fihri ha estat especialment contundent a l'hora de criticar l'actitud de l'estat espanyol en relació amb els successos a Al-Aaiun, i l'ha acusat de "manipular" els fets a causa d'un "complex de culpabilitat" respecte del Marroc. El ministre ha defensat que el campament de protesta es va desmantellar "de manera pacífica" i que això fa que siguin "molt greus" les informacions dels mitjans de comunicació espanyols -als quals diu no haver-los entorpit la feina- que parlen de "genocidi i neteja ètnica".

Pel que fa a la possibilitat de tirar endavant una consulta per a l'autodeterminació del Sàhara Occidental, Fassi Fihri ha explicat que no veu cap motiu per fer el referèndum ja que "la solució a llarg termini ha de sortir d'una negociació entre totes les parts implicades" seguint l'estratègia avalada per l'ONU des del 2006.

Finalment, ha remarcat davant dels eurodiputats que "no hi ha hagut ocupació, ni violència, ni morts civils" i que per contra "els únics que han perdut la vida han estat policies marroquins".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut