Madrid

Jutges espanyols demanen investigar si els EUA van pressionar la Fiscalia

Les principals associacions de jutges han rebut "amb prudència" les informacions filtrades per Wikileaks que assenyalen que la diplomàcia nord-americana va pressionar fiscals i alts càrrecs del govern espanyol per entorpir la instrucció de les causes obertes a Espanya contra polítics i militars americans. Amb tot, han reclamat obrir una investigació per aclarir si aquests processos es podrien haver vist "viciats" per ingerències externes.

Actualitzat
El secretari general de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), José Antonio Ballester, ha exigit que aquest assumpte "s'aclareixi degudament" per confirmar si el Ministeri Públic va actuar "correctament" ajustant-se a la legalitat. Això sí, ha recordat que el fiscal és "l'instrument de què se serveix el govern per dur a terme la seva política criminal" davant els tribunals i ha apuntat que si l'executiu vol traslladar les seves relacions internacionals al poder judicial "no li queda altre remei que fer-ho" a través de la Fiscalia. Per això, ha preguntat si el Ministeri Públic es fa ressò d'aquests interessos i ha estimat que els documents publicats fan mal, en tot cas, a la imatge d'aquest organisme.

Des de l'associació Francisco de Vitoria (FdV), el seu portaveu Marcelino Sexmero ha emfatitzat que la informació donada a conèixer no revela quin va ser el resultat i l'actuació dels fiscals davant aquestes pressions. "Són notes merament informatives i internes que no diuen el que va passar després. Sense saber el resultat no es poden valorar les conseqüències". De tota manera, considera convenient que s'aclareixi si els processos -entre els quals els del "cas Couso", els vols de la CIA o les tortures a Guantánamo- podrien haver-se vist "viciats" i "afectats d'alguna manera". "Cap persona ni ambaixada -ha recordat- està facultada per intercedir en assumptes judicials i seria una interferència en el procés".

El portaveu de Jutges per la Democràcia (JpD), José Luis Ramírez, ha fet una crida a valorar "amb prudència" el contingut dels documents perquè, de moment, reflecteixen la informació d'"una sola part", l'Administració nord-americana. L'associació ha emfatitzat que seria "preocupant" que el contingut dels documents es verifiqués i, en conseqüència, ha reclamat que el govern proporcioni "una explicació" sobretot per "motius de transparència". "Potser es tracta de posicions unilaterals dels Estats Units i, per tant, el més convenient és aclarir-ho, perquè pot entelar la imatge de la independència" de la Fiscalia.

En aquesta línia, també s'ha pronunciat el president del Fòrum Judicial Independent, Javier Varona, que ha subratllat que, en termes jurídics, pressionar un jutge "pot ser un delicte" però no passa el mateix amb els fiscals. "El sentit d'independència és diferent del de la judicatura. No crec que individualment pugui suposar una exigència de responsabilitat ni es pugui obrir una investigació".

Per la seva banda, la portaveu de l'Associació Professional i Independent de Fiscals, Silvia Albert, ha defensat que no li consta que el Ministeri Públic hagi rebut cap tipus de pressió i ha rebutjat que la seva imatge quedi perjudicada.
Anar al contingut