Madrid

Morgan Stanley veu "signes de vida" a l'economia espanyola, que podria arribar a sorprendre el 2011

Espanya serà el país que registrarà el millor comportament a Europa un cop s'alleugin els temors sobre el deute sobirà i torni el creixement econòmic, segons un estudi del servei d'anàlisi a Europa de Morgan Stanley, que destaca la bona situació del sistema bancari espanyol i la millora de l'escenari polític al país des de l'aprovació dels pressupostos pel 2011 i per les reformes en marxa. En l'últim informe sobre previsions per l'any vinent, els analistes asseguren que la "gran sorpresa" serà el repunt dels mercats espanyols, cosa que contrasta amb l'actual visió d'Espanya, dominada pels dubtes sobre el seu creixement potencial, el seu endeutament i la preocupació per la deute sobirana a la perifèria de l'eurozona.

Actualitzat
Aquest escenari positiu assumeix un creixement global més gran de l'esperat, que es mantingui la política monetària acomodatícia i que les autoritats europees estabilitzin els mercats bancaris i de deute sobirà, potser mitjançant l'anomenat "quantitative easing". En la seva opinió, això suposaria un risc molt més baix de contagi i de la propagació de la crisi financera a Espanya i s'aconseguiria així impulsar el creixement del PIB a la perifèria i milloraria la disposició pel risc, ajudant a dissipar els temors sobre la sostenibilitat de l'actual càrrega de deute.

A aquests factors caldria sumar-ne d'altres propis d'Espanya, que reforcen aquesta opinió sobre el comportament del país en un escenari positiu. Entre ells, reconeix que les expectatives de creixement per a Espanya són ara més realistes i les estimacions de l'entitat estan per sobre de la mitjana i de les previsions realitzades a principis d'any, tot i que cotinuen sent prudents en el curt i mitjà termini.

"Signes de vida"

Morgan Stanley veu "signes de vida" en les exportacions, la indústria i fins i tot els descensos moderats dels preus de l'habitatge. "Fins i tot l'escenari polític, des de l'aprovació dels pressupostos del 2011 fins a les reformes estructurals en marxa, ha millorat".

D'altra banda, afegeix que el sistema bancari espanyol està en millor forma que l'irlandès, tot i que han tingut problemes similars. Així, assenyala que la regulació és més conservadora a Espanya, que els principals bancs continuen sent rendibles i que les proves d'estrès realitzades a la banca es van considerar en general creïbles i el seu nivell d'informació "molt millor. La transparència general i la visibilitat del sistema bancari espanyol és relativament alta".

A més, recalca que la posició financera dels bancs espanyols està millorant, alhora que redueixen la seva dependència del BCE, cosa que no passa amb Irlanda, Portugal i Grècia. A més, considera que el CDS de la banca espanyola es mantindran per sota dels màxims del segon trimestre de l'any, malgrat el nou rècord dels sobirans aconseguits aquesta setmana.

El risc d'impagament en el deute sobirà espanyol està per sota del d'altres països de la perifèria i la qualitat del crèdit és més alt ja que la ràtio del deute respecte al PIB és més baix. Així mateix, subratlla l'àmplia base d'inversors nacionals en el mercat de deute espanyol, per sobre dels nivells d'Irlanda, Portugal i Grècia, reduint així el risc d'una escassetat de finançament en els mercats. De fet, només el 42% dels tenidors de bons governamentals espanyols són no residents.

Finalment, assenyala que el sector bancari nacional amb el temps tindrà una capacitat significativa per augmentar la quantitat de deute nacional que posseeix. De fet, apunta que podria destinar fins a 200.000 milions d'euros a la compra de deute sobirana per passar del 5% del total de bons espanyols que té ara fins al nivell del 9-10% que va arribar a registrar al 2001-2003.
Anar al contingut