janquim

Dos estudiants catalans guanyen un premi pels seus vídeojocs educatius

Gerard Inglés i Enric Macias encara no han tancat el seu cicle d'estudiants però ja han apostat per la creació de continguts i han vist com aquest esforç se'ls reconeixia. Per aconseguir-ho, va caldre que tots dos obrissin la seva mirada perquè el que han inventat són vídeojocs amb intenció educativa que competien amb produccions d'arreu del món.

Actualitzat
Les dues creacions multimèdia s'adrecen als menors d'edat i persegueixen la millora de la dieta infantil. Aquesta població corre cada vegada més riscos de topar amb l'obesitat i amb malalties derivades d'una alimentació menys sana.

Una dieta millor

Els premis són els "Cure For Kids eHealth Challenge", promoguts per un centre d'atenció sanitària i recerca, i la comunicació del jurat ha arribat als guanyadors fa pocs dies, tot i que hauran d'esperar a recollir-lo fins al juny de l'any vinent en un acte que es farà a Memphis (Estats Units). "Yummy Tricks", que ha guanyat el primer premi, s'adreça als més petits de set anys mentre que "Glooveth", que té la plata, està pensat per als que tenen en entre sis i dotze.

La versió executable de "Yummy Tricks" es pot descarregar aquí i es pot jugar amb "Glooveth" si es descarrega l'arxiu comprimit aquí.

El primer basa la seva atracció en la capacitat de joc en una pantalla tàctil, tot i que també accepta la modalitat amb el mouse, mentre que en l'altre s'ha d'interactuar amb un guant atapeït de sensors que una càmera interpreta quan es mou.

Aprendre a crear

En tots dos hi ha el disseny de Montserrat Presno. "Yummy Tricks" és obra de Gerard Inglés, un lleidatà de vint-i-cinc anys que ja acara el projecte final de carrera sobre un curtmetratge interactiu amb dispositius mòbils. "Glooveth" l'ha ideat el jove egarenc Enric Macias, de vint-i-dos anys, que ara mateix fa el màster de disseny i creació multimèdia.

Tots dos són estudiants de La Salle i han rebut el suport d'aquesta institució educativa. En un dels seus blogs, mostren amb orgull l'obtenció d'aquest guardó internacional. Les dues creacions s'inclouen en els anomenats "jocs seriosos", una línia semblant a la dels anomenats "jocs informatius" que explicava fa poc aquest mitjà

Si aquestes dues idees nascudes a Catalunya volen ajudar els més petits a entendre la necessitat d'una alimentació més adequada, en altres llocs es llancen propostes semblants. Uns estudiants de la ciutat de Rotterdam (Països Baixos), per exemple, han creat un joc que vol contrbiuir a la prevenció de la infecció pel virus VIH, que provoca la síndrome d'immunodeficiència adquirida. S'anomena X-Match i s'hi pot jugar amb un mòbil i també des d'un web.

Eina professional

Els "jocs seriosos" més desenvolupats arriben a convertir-se en eines de pràctica amb què els professionals poden dur a terme sessions d'ensinistrament sense riscos gràcies a la simulació.

Aquest seria el cas d'una reproducció força fidel del procés d'implantar una pròtesi dental, per exemple, i que hauria de permetre als odontòlegs l'exercici d'una tècnica sota la forma d'un joc.

HumanSim va encara més enllà. S'ha concebut per als professionals de la pràctica mèdica, als quals planteja reptes possibles amb pacients virtuals. No es tracta de jugar a la sala d'operacions però no deixa de ser una versió sofisticada d'aquests jocs infantils, pensada com una utilitat i no com un entreteniment. No té la vocació divulgativa que inspirava, se suposa, un programa de televisió que exposava a l'audiència "l'espectacle de la cirurgia".

Formació a l'empresa

Però els jocs no s'empren com a procediment formatiu només en el camp de la salut. També tenen utilitat per a les empreses que volen estalviar diners en cursos interns i que troben en aquesta solució un a via tan nova com d'aparença atractiva.

El llibre "Changing the Game: How Video Games are Transforming the Business World" del professor David Edery i el seu exalumne Ethan Mollick afirma que els vídeojocs poden incrementar la productivitat, millorar el clima laboral i incentivar les innovacions, com s'explica en aquesta entrevista.

A Microsoft, un joc simple anomenat "The Beta1" va aconseguir que els tests del programa Vista multipliquessin per quatre la participació dels empleats d'aquesta empresa.

Les lliçons dels jugadors

Justament Microsoft, amb Motorola, és un dels patrons del Games For Learning Institute, una institució acadèmica que no pretén desenvolupar nous jocs, com es pot llegir en aquest article, sinó observar amb atenció de quina manera poden contribuir a l'aprenentatge. La investigació comporta la creació d'unes quantes mostres que serveixen d'assaig per esbrinar com es combina la capacitat d'atracció amb la voluntat formativa.

El lloc web Serious Games, mantingut des del Woodrow Wilson Center for International Scholars, a Washington (Estats Units), aplega informacions sobre aquesta matèria i convoca una trobada de professionals, que tindrà lloc a San Francisco pel febrer vinent. Hi ha una altra cita prevista a Boston el mes de maig, a més de la trobada que sota l'etiqueta "Jocs pel canvi" es farà el juny del mateix any a Nova York.

Talent i reptes

En els últims vuit anys, a diversos països però sobretot als Estats Units i al Japó, aquest corrent de recerca ha proporcionat un producte nou que comença a trobar una certa quota de mercat.

L'acadèmia investiga, els emprenedors creen novetats i s'intenta trobar un volum suficient de clients que estigui en disposició de consumir els productes d'aquestes característiques. En una acció combinada de les universitats, les empreses i el talent dels millors. Vet aquí una fórmula que en altres països és corrent. Potser entre nosaltres sigui una geometria menys freqüent, per això cada intent que troba alguna recompensa val la pena que sigui destacat.

Els joves Inglés i Macias són un cas singular però el seu èxit és un indicador clar que la innovació en els vídeojocs, que també pot tenir un component social i rendible que aixeca l'aplaudiment, també passa per Catalunya.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut