Barcelona

Montilla assumeix una derrota històrica i anuncia que deixarà el lideratge del PSC en el pròxim congrés

José Montilla no es tornarà a presentar a la direcció del PSC. El fins ara president de la Generalitat ha assumit plenament la derrota electoral dels socialistes en les eleccions del Parlament. Montilla ha felicitat Artur Mas i Convergència i Unió com a guanyadors, i ha preferit mirar al futur. Diu que ara és el moment de construir una alternativa, perquè "han perdut les eleccions" però no els "han derrotat en les conviccions". El PSC, però, haurà de buscar un nou líder, perquè Montilla ha tancat la seva etapa al capdavant del partit i ha assegurat que no es presentarà a la reelecció com a primer secretari en el pròxim congrés dels socialistes.

Actualitzat
L'etapa de José Montilla al capdavant del PSC s'ha acabat. El president català i candidat dels socialistes a la reelecció ha anunciat que en el pròxim congrés del partit no optarà a ser-ne el primer secretari.

Montilla ha comparegut poc abans de dos quarts d'onze de la nit a la seu del PSC per certificar la derrota del partit. En un breu però emotiu discurs, Montilla ha assumit personalment la derrota del PSC a les eleccions catalanes amb els pitjors resultats de la història del partit. Amb el 99% dels vots escrutats, els socialistes obtenen 28 escons, cinc per sota del seu mínim històric, els 33 del 1980, i 9 menys que el 2006.

Montilla ha estat contundent: "Els ciutadans han parlat, els socialistes hem estat derrotats i els nostres adversaris, als quals felicito, han obtingut una àmplia victòria". Ha afegit:  "Correspon a Mas formar govern, com li he dit per telèfon fa uns moments, i li desitjo el màxim encert per afrontar la difícil situació econòmica."

Montilla, acompanyat de tots els dirigents socialistes, ha assegurat que els resultats han d'obrir un procés de reflexió en el partit, que haurà d'impulsar "canvis interns" i renovar el seu "projecte polític". Tot i això, ha destacat que han perdut les eleccions però que no els "han derrotat en les conviccions" i que, per tant, hauran de començar a construir una alternativa. Montilla insta els socialistes a controlar "l'acció del nou govern, col·laborant en la lluita contra la crisi". 

Congrés el 2011 o 2012

El fins ara president de la Generalitat i líder socialista ja va anunciar abans de les eleccions que no tornaria a ser candidat, de manera que ara queda obert no només el debat successori en el cartell electoral a Catalunya sinó també en el lideratge de la formació.

La data del pròxim congrés encara no està fixada i podria ser tant al juny del 2011, després de les eleccions municipals del mes de maig, o un any després, depenent del calendari electoral per les eleccions generals.

Iceta i Iglesias certifiquen la derrota


El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja ha avançat la derrota poc després de les vuit del vespre. Amb els sondejos de TV3 i Catalunya Ràdio a la mà, Iceta ha felicitat Convergència i Unió i el seu líder, Artur Mas.

El polític socialista ha atribuït a la crisi econòmica i el desgast de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut la retallada d'escons del PSC. Un discurs similar al que s'ha fet des de la seu del PSOE, a Madrid. El secretari d'organització del partit, Marcel·lí Iglesias, s'ha mostrat convençut que la majoria de Catalunya segueix sent progressista i que el PSC no ha pogut transmetre "amb claredat" als ciutadans els avenços assolits durant la seva gestió.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut